Лекарските грешки влизат в регистър

Новините

12-06-2015, 07:09

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Необходимо е и да се направи класификация на допуснатите грешки

Патриотичният фронт (ПФ) ще предложи промяна в Закона за лечебните заведения, с която да се създаде регистър на лекарските грешки.Това съобщи за "Труд" депутатката от ПФ д-р Султанка Петрова. За изграждането на системата се говори от години, за нея епизодично настояват водещи наши специалисти и лекарският съюз, но все не се стига до реализация. Последно за регистъра заговори новото ръководство на съсловната организация, според което той ще е факт до две години.

"В момента няма никаква представа кой и как греши, а когато регистърът заработи ще е ясно в какво се коренят проблемите - доколко на липсата на мотивация, на специализация или на професионално изхабяване", посочи д-р Петрова. Тя допълни, че лекарите, които са допуснали грешка, трябва да се извадят за определен период от системата и да се обучат. Но детайлите около този процес трябва да се разпишат в наредба.

"Изграждането на регистъра е заложено в актуализираната здравна стратегия 2014 - 2020 г. като един от приоритетите, по който да работи Изпълнителната агенция "Медицински одит", съобщиха за "Труд" от институцията, по-позната като медицинската ДАНС. Според нея най-напред трябва да се започне с изясняването на терминологията в тази област - т.е. да се приеме ясно и еднозначно какво е медицинска грешка и нейните разновидности. Необходимо е и да се направи класификация на допуснатите грешки, за да бъдат отчитани, добавиха от агенцията.

Според експертите й при добра организация и сътрудничество между лекари, сестри, пациенти и управляващи за година и половина-две регистърът може да заработи. "А целта му е да служи за информацията на всички работещи в системата. Освен това медицинската общност периодично трябва да се запознава с анализите на резултатите от регистъра, за да се извлекат съответните поуки и да се предотврати повторното им допускане”, смятат от "Медицинския одит". Информацията трябвало да се предоставя и на обществото.

От Патриотичния фронт настояват още стартовата заплата на младите лекари да започва от 1000-1500 лв., тъй като само справедливото заплащане ще е гарант за мотивацията им, да продължат се обучават, да работят добре и да не напускат България. "ПФ дава кредит на доверие на амбициозния пакет от мерки на здравния министър д-р Петър Москов, включително за комплексното лечение на пациентите от догодина", каза д-р Петрова, запитана дали подкрепя сливането на болници.

Българи с тежкото заболяване на костния мозък – миелофиброза, не могат да получат животоспасяващото си лекарство заради чиновнически гаф.Това стана ясно от отвореното писмо на болната Елена Дянкова до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов. "Допреди 5 г. болестта, при която е нарушено нормалното производство на кръвни клетки, бе нелечима. Но вече има шанс за живота ни", написа Елена. Само че от НЗОК й съобщили, че може да го получи след 1 януари 2016 г. "Утре е късно, д-р Комитов, 1 януари е смъртна присъда", каза Елена. Медикаментът е в позитивния списък. "Но някой е пропуснал да му изготви код, затова няма как да се изписва. До 18-и юни ще има решение на проблема", отговориха от НЗОК.