Две варненски болници - референтни центрове при терор и бедствия

Животът

13-06-2015, 12:19

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Болницата "Св. Марина" е логичната база за специфичното обучение на специалистите, а "Св. Анна" - единствен център за спешни състояния в района

Двете университетски болници във Варна – МБАЛ "Св. Марина" и МБАЛ "Св. Анна" са сред четирите най-подходящи извън София референтни центрове за обучение и реакции при ситуации на терор, бествия, аварии и катастрофи. Другите са бургаската и болницата във Велико Търново.

Новината съобщи основният координатор на събитието – референт по биотероризъм към Научния отдел на НАТО и Почетен консул на Израел проф. Красимир Методиев, по време на международна инспекция на интензивните клиники по спешна медицина в МБАЛ "Св. Анна" от 7 израелски и 1 шведски експерт по реакции при терор и бедствия.

Това бе второ посещение на биотероризъм, след миналогодишното, когато в първия ден на катастрофалното наводнение в квартал "Аспарухово" те дадоха ценни съвети на колегите си в спешните клиники на болницата.Около становището двете варненски болници да се специализират в реакции в ситуация на бедствия и терористичи актове се обединиха участниците във Втория международен работен семинар по антитероризъм, който се проведе в МБАЛ "Св. Марина" във Варна. Форумът събра близо 300 участници от цялата страна, сред тях 12 топ специалисти от Израел, САЩ, Румъния, Швеция и Русия, които дадоха своята теоретична и практическа експертиза в рамките на 3 дни с уникални презентации и демонстративни семинари."Най-вероятно Третият международен работен семинар по антитероризъм догодина ще протече в четири различни дни – съответно в четирите референтни центъра – болниците "Св. Марина" и "Св. Анна" във Варна, както и тези в Бургас и Велико Търново", коментира пред колегите си от "Св.Анна" проф. Методиев.Предстои това да се обсъди с организационния комитет под ръководството на ректора на МУ-Варна като идеята на проф. Иванов е да се наблегне на практическата координация и организация на действия с участие на всички институции.Болницата "Св. Марина" е логичната база за специфичното обучение на специалистите, а "Св. Анна" - единствен център за спешни състояния в района."Имаме потенциал да функционираме като референтна база за реакции при ситуации на терор и бедствия. Нужни са адекватна организация, синхрон между звената и субсидиране, за да дадем на обществото сигурност и спокойствие", коментира изпълнителният директор на МБАЛ "Св. Анна" д-р Гален Шиваров."Св. Анна" е добре функционираща болница, с добра локация, всички необходими звена и специалисти, включително и кръвен център", изтъкна пред чуждестранните експерти по реакции при терор председателят на Съвета на директорите на МБАЛ "Св. Анна" д-р Николай Коларов.МУ-Варна включва в плановете си създаване на два екипа от наши специалисти, които да поемат не само теоретичното, а и практическото координиране на действия при бедствия и тероризъм, заедно с преподаване на материята на ниво студенти, специализанти и изнасяне на семинари в други институции. Това е заложено като основна идея при организирането на първия (юни 2014) и сегашния международни семинари, заяви ректорът на университета проф. Красимир Иванов. "България не е изолирана от подобни заплахи и ние трябва сами да намерим начин да бъдем максимално добре подготвени да отговорим на предизвикателствата", категоричен бе той пред участниците във форума.