Салмонела тръшна 13 деца от една градина, още търсят източника

Животът

15-06-2015, 15:18

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Бум на салмонела е имало и в друга забавачница, но там проблемът е решен. Източник на болестта се оказала една от учителките

Салмонела тръшна 13 деца в ЦДГ 15 "Гълъбче" в кв. "Левски", научи Varnautre.bg. Първото заболяло дете е регистрирано на 4 юни. Ден по-късно - на 5 юни екип на Регионалната здравна инспекция и Агенцията по храните са влезли на проверка в градината. "Бяха взети проби от храната и наличната работна среда. Упсоредно с това бяха взети проби от всички деца и наличния персонал- учителки, кухненски работници, лелки", разказа пред Varnautre.bg шефката на Здравната инспекция д-р Светла Станева. 

"Започнахме от групите, в които забелязахме, че има най-много отсъстващи деца. След това поискахме да се направят изследвания на всички. Именно така открихме 13 случая", обясни тя. Случаите са разпръснати в две групи и има съмнения за трета в ЦДГ-то. 

Пробите от хранителните продукти, приготвените ястия и работната среда са се оказали чисти. Отрицателни за салмонела са и резултатите на по-голямата част от персонала в градината. "Изчаква се да излязат пробите на още 5 души", посочи д-р Станева. Тя бе категорична, че към този момент не може да се каже, какво е причинило заразата сред децата. "Проверявахме дали не са празнували рожден ден или да са водени някъде организирано и това да е довело до заразата, но нищо такова не се е случило", разказа още шефката на РЗИ. 

Тя уточни, че всички изолирани щамове са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести за по нататъшна идентификация, за да се установи дали те са еднакви. 

От Здравната инспекция апелираха, всички родители, които има и най-малки съмнения, че дацата им може да са болни (тежест в стомах, разстройство, повръщане) да се обърнат към личните лекари, зада им се назначт изследвания. 

Бум на салмонела е имало и в друга варненска детска градина. Там обаче причинителят е установен и може да се каже, че случаят е приключен. Заразата се е развихрила на 22 май с два свързани случая при деца от ОДЗ 12 "Първи юни" в кв. "Владиславово". През последната седмица случаите вече са били над 10. Източник на болестта се оказала учителка в детското заведение. Тя е изведена от работната среда. "Подържа се ежедневна връзка с микробиологичните лаборатории на територията на град Варна, с цел координиране на действията по разширяване възможностите за етиологично разшифроване на салмонелните щамове. Съвместното епидемиологично проучване продължава", посочиха от РЗИ.