Заваляха жалби срещу плана на "Чайка", спират проект за парк

2/3 от частните имоти са предвидени за жилищно строителство

Осем жалби вече са постъпили срещу Подробния устройствен план (ПУП) на кв. "Чайка". Шест от тях са подадени в районното кметство в "Приморски", а останалите две в канцеларията на Общинския съвет, уточни кметът на района Петя Проданова, според която ще има и още възражения.

Жалбите са индивидуални и касаят отделни имоти, предвидени за застрояване. На практика те спират изпълнението на предвижданията за съответния парцел, докато съдът не излезе с решение. Под въпрос е изпълнението на проект за парк, който трябва да бъде реализиран върху площ, на която в момента има спортно игрище и детска площадка, обясни главният архитект на общината Виктор Бузев.

В предвидената за парк територия, която започва от бул. "Васил Левски" и достига до пазарчето, са попадали пет от общо 15 реституирани имота. За да се изпълни проектът, на собствениците са предложени други пет парцела в района до Математическата гимназия, като срещу един от тях е подадена жалба.

Частните имоти представляват 5% от общата площ, като 2/3 от тях са предвидени за жилищно строителство, информира Бузев. Върху 6 имота могат да бъдат изградени многофункционални сгради, в които жилищата не трябва да са повече от 40%. Закрит пазар трябва да има на мястото на настоящия, а на тенис кортовете – спортен комплекс. За зоната, южно от стадион "Варна", е предвидено благоустрояване.

Както вече стана ясно, предвидено е изграждането на два подземни паркинга за 650 места. Заложено е и подобряване състоянието на близо 50 детски площадки, за част от които има влезли в сила разрешения за строеж, както и изграждане на нови.

ПУП-ът е разработен така, че застрояването да бъде концентрирано в определени зони, заяви главният архитект на Варна, според когото не всички граждани, включително и сред протестиращите срещу плана, не го тълкуват правилно. "Жалко е, че не може да се реализира една добра инвестиция на общината", заяви Бузев относно постъпилите жалби. Да се започне нова дългогодишна сага не е от полза за никой, допълни още той.