Работодатели искат оставки заради цената на тока за фирмите

Парите

16-06-2015, 07:42

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Три организации настояват за спешна среща с премиера

Три национално представителни организации на бизнеса – АИКБ, БСК и КРИБ, настояват за спешна среща с премиера Борисов във връзка с повишените цени на електроенергията, които трябва да влязат в сила от 1 юли. В отворено писмо, разпространено вчера, те заявяват, че ще поискат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на КЕВР Иван Иванов, ако не бъдат предприети мерки за въвеждането на европейски практики при ценообразуването.

Работодателите протестираха веднага след обявяването на намерението на КЕВР за цените на тока от 1 юли преди десетина дни. Според тях токът ще поскъпне между 13% и 20% за преобладаващата част от активните предприятия в България и между 4% и 13% за най-големите енергоинтензивни производства. Това ще влоши допълнително тяхната коткурентоспособност и би довело до серия от фалити и заплаха за работните места на стотици хиляди работници и служители. Окончателно лешение КЕВР ще вземе на 30 юни.

Декларираме, че ако и този път не бъдат отчетени нашите искания, ще поискаме оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, поради демонстрирания отказ от провеждането на реформи в сектор "Енергетика", пише в писмото. Освен това ще бъде поискана и оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов заради решението всички натрупани дисбаланси да бъдат платени от местния бизнес. Решението е взето без да бъде извършена оценка на въздействието върху икономиката от увеличението на цената на електрическата енергия за стопанско потребление, каквото е изискването на европейските директиви, смятат работодателите. Ще бъде сезирана прокуратурата за извършване на проверки как са били подписани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, правомерни ли са получените преференции за ВЕИ и високоефективно ли е производството на когенерациите.

"Поставеният проблем е изключително важен за индустрията и българската икономика и поради това настояваме за спешна среща с Вас, в качеството Ви на министър-председател и председател на партията - мандатоносител - ПП ГЕРБ. Въпреки Вашето разпореждане от преди два месеца, все още няма индикации, че износът на електроенергия ще сподели с всички български битови и стопански потребители разходите за преференциални електропроизводства - централите "Марица Изток" 1 и 3 , ВЕИ и когенерациите. Тези субсидии и днес се заплащат само от българския бизнес и населението" се казва в писмото.

То е подкрепено от Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската камара на химическата промишленост, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската браншова камара "Машиностроене" и Българската асоциация на електротехниката.