АГ-болницата се размина с поредна проверка

Мисия Варна

16-06-2015, 13:26

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Асоциация Европарламент предлага да поеме дейността на Тубдиспансера

АГ-болницата във Варна за пореден път скара съветниците от здравната комисия към Общинския съвет. Конфликтът бе провокиран от жалба на синдикалната структура на КТ "Подкрепа", в която се твърди, че има нарушения в управлението на лечебното заведение и се настоява за проверка на финансовата и отчетната дейност. Въпросният сигнал вече бе препратен до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), откъдето обаче са преценили, че няма основания да се възлага инспекция.

При все това председателят на здравната комисия д-р Людмил Цветков настоя пред колегите си да бъде извършена проверка от Звеното за вътрешен одит на Община Варна, каквато възможност предполага писмото на АДФИ. Такава обаче е правена миналата година, като не са констатирани нарушения.

Не може да има подобно тенденциозно отношение към болница, която има добри резултати, възмути си съветникът д-р Ивайло Бояджиев. Това ще бъде прецедент. Ако допуснем такава проверка, ще получим писма от всички синдикални структури в общинските болници, обърна се към председателя Петър Липчев от "Промяна за Варна".

От своя странна управителят на АГ-болницата д-р Радослав Минков поиска всички останали лечебници със загуби и задължения да бъдат проверявани наравно с оглавяваното от него здравно заведение. Той определи обвиненията като смешни и отбеляза, че зад тях стоят само трима синдикални членове, които се опитват да представляват тридесет. В крайна сметка общинските съветници се обединиха около предложението да изпратят на жалбоподателя становището на АДФИ.

До правната комисия пък ще бъде изпратено предложение за партньорство от Българска асоциация Европациент, която изразява желание да поеме дейността на Тубдиспансера. Припомняме, че на последното си заседание местният парламент взе решеие закъсалото финансово здравно заведение да бъде ликвидирано. Съветниците трябва да преценят дали има правни основания да се реализира подобно партньорство.  При актуализацията на бюджета ще стане ясно дали могат да се заложат исканите от Кръвния център за ремонт около 300 хил. лв. Ако такъв не бъде извършен до края на годината има риск центърът да бъде затворен поради непокриване санитраните норми.