Слънчева платформа дава достъп на инвалиди до морето във Варна

Животът

16-06-2015, 17:19

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Уникалното съоръжение "Водното конче" ще бъде монтирано на плажа в "Аспарухово"

Уникално за България съоръжение ще осигури достъп до морето на  хората с намалена подвижност. Съоръжението е от типа "пътека" и ще бъде инсталирано на плажа във Варна, в квартал "Аспарухово", местността Карантината. То ще представлява задвижвана от слънчева енергия платформа, в която човекът с увреждания сяда и плавно бива пренесен до морската вода на дълбочина около 1 м. Така хората, които не могат самостоятелно да вървят, ще могат да извършват движения във водата, а някои от тях дори да плуват. Към съоръжението ще има и сервизна база за преобличане.

Създателите на пътеката "Водно конче" са ентусиазирани варненци от фондация "Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия", водени от Пламен Климов, които са се посветили на работата за хора с увреждания. Пътеката е първата стъпка в програмата на Центъра, която включва още плаващ плажен стол "Водно конче" и "Водно конче" за влизане в басейн.

Инициативата се подкрепя от Министерството на младежта и спорта и Областна администрация Варна. За да успет да наберат всички необходими средства, създателите на "Водно конче" ще проведат на 16 юни благотворителен арт търг. На търга пред поканените ценители ще бъдет експонирани художествени фотографии на Дияна Димитрова, като авторката ще предостави събраните средства за благородната кауза.

Дияна Димитрова е приготвила за търга 30 работи пейзажна фотография, по-голямата част от които са запечатали едни от най-вълнуващите кътчета на България. Сред тях са бисерите на Северното Черноморие - Нос Калиакра, бреговете на Тюленово и Камен бряг, Яйлата, Болата, Шабла, околностите на Каварна, Балчик, Варненския залив, устието на Камчия. Познавачите ще открият още гледки от Побитите камъни, нос Емине, Крошунските водопади и язовир Ивайловград, а от пътешествията на Дияна Димитрова по света са исторически сгради в Унгария, Австрия, Германия и очарованието на Егейско море, видяно от турския бряг.

Дияна Димитрова превръща фотографията в начин на живот през последните няколко години. В тайните на камерата я въвежда опитният фотограф Венцеслав Русев. "Следват много фотографски пленери, семинари и уъркшопи, четене на специализирана литература, статии в интернет, експерименти, проби, грешки – споделя искрено Дияна. – Обичам пейзажа, той запечатва вълнението ми от срещата с величието на природата, доставя ми удоволствие да снимам и семейни тържества, деца, събития, занимавам се и с продуктова фотография. Голяма страст за мен са рок концертите".

Дияна Димитрова участва в редица фотографски изложби и конкурси - Международен фотографски салон Варна под патронажа на FIAP, Международен фотографски салон Пловдив под патронажа на НСФА "Янка Кюркчиева" и FIAP, конкурсът "Снимка на България", Конкурс на списание "8" - "Тайната на занаятите", "Фотоваканция", "Човекът до мен", "Музика в обектива" и др. За нея е въпрос на чест да подкрепи каузата на Центъра за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия "Водно конче". За експресното представяне на нейните работи на благотворителния търг специално съдействие оказва Тихомир Тодоров от "Фотосинтезис".