Първата инвестиция на Катар у нас - във Варненско

Парите

16-06-2015, 17:49

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Закупи над 100 дка земя и промишлени сгради за почти 5 млн. лв.

Промишлени и земеделски имоти на стойност над 4.85 млн. лв. в област Варна е купила в края на май регистрираната в България "Катар мениджмънт ейджънси". Сред закупените сгради са птицекланица, пилчарник, люпилня, три овчарника, промишлени и селскостопански постройки и поземлени имоти, пише "Капитал". Продавачи са фирмите "Еко пиле" и "Птицеком", част от "Инжстрой холдинг", който също е страна по няколко от сделките. Управителят на холдинга Пламен Стилиянов също участва като частен продавач.

Компанията купувач e собственост на Мохамед ал Тани, който носи фамилията на емира на Катар. В България тя има участие в още едно дружество -  "България - Катар селскостопанска компания", в което си партнира със смолянската "Тексима трейдинг". Българско-катарското дружество изкупува агнета в страната, като идеята е износът да бъде не само за Катар, но и за Китай и Южна Корея. "Капитал Daily" не получи коментар за сделките от продавача и бъдещите планове на купувача, но от обема на закупените площи става ясно, че катарската компания вероятно ще разшири дейността си в овцевъдството и друго животновъдство.

Qatar Management Agency е регистрирано през 2008 г. и развива дейности в различни сфери - от IT и бизнес консултиране до услуги в сферата на търговията с бързооборотни стоки. В началото на миналата година дружеството открива клон в България, регистриран от Мохамед ал Тани. На този етап не е ясно дали развива проекти извън този за износ на месо от България.

Още през 2010 г. Катар обяви, че проявява интерес към българското агнешко месо, като две години по-късно гарантира и сериозността на намеренията си с депозит от 50 млн. долара в Българската банка за развитие. Докато българската администрация предложи вариант за износ, срокът на депозита изтече и парите се върнаха в Катар. Същевременно две фирми - българска и катарска, решиха да започнат свой проект. В края на 2013 г. е създадено съвместното дружество "България - Катар селскостопанска компания", в което си партнират "Катар мениджмънт ейджънси" и смолянската "Тексима трейдинг", 100% собственост на Янко Пашов. Само за половин година от създаването й - до средата на 2014 г., българо-катарският холдинг е направил износ на 10 хиляди агнета.

Птицекланицата на "Еко пиле" се намира в с. Игнатиево, област Варнa. Предприятието представлява сграда на три нива върху разгъната застроена площ 4465 кв. м. На първия етаж и втория етаж са разположени производствени помещения, а на трето - администрация. Част от финансирането на птицекланицата е било осигурено по програма САПАРД. В последните няколко години дружеството е било на загуба - за 2013 г. приходите  му са били 272 хил. лв., а загубата е над 2 хил. лв.

Птицефермата "Птицеком" също има загуби в последните години, като за 2013 г. е отчела приходи от 858 хил. лв. и минус от 96 хил. лв. Според д-р Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България, от няколко години двете птицекланици не са в експлоатация. Той обясни, че капацитетът им не е бил голям и тъй като са били изоставени, трябва да се инвестира доста в тях, за да бъдат отново използваеми. Според Белоречков катарската компания вероятно няма да се занимава с птицевъдство и по-скоро ще използва имотите за друг вид животновъдна дейност, тъй като секторът тази година е в голяма криза.