Третокласници от Варна се натровиха на летен лагер в Рибарица (обновена)

Животът

17-06-2015, 17:29

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Три линейки чакат пред хотела. Децата не могат да бъдат настанени в болница, тъй като нямат придружители

Близо две дузини третокласници от училище "Гео Милев" във Варна се разболяха след вечеря на лагер в Рибарица, научи Varnautre.bg. Организираната група от 42 деца е тръгнала в неделя. Учениците е трябвало да останат там до петък. Късно снощи четири от децата едновременно започнали да се оплакват от болки в корема, повръщане и разстройство. Часове по-късно лагерниците със същите симптоми са се увеличили на 19. Част от децата, за които е преценено, че са тежки случаи са били заведени в болницата в Тетевен, след което са върнати в лагера в Рибарица. 

Малчуганите са настанени в хотел "Арго". Според самите деца последното, което са консумирали, преди да започнат оплакванията им, е пилешки пържоли. 

"Поддържаме връзка с групата на всеки час. Разговарях с д-р Михайлова, която е лекар в лагера с 30-годишен стаж. Възможно е децата да са се разболели от летен вирус, но аз настоях веднага да бъде извършена проверка от Агенцията по храните, сигнализирали сме и Регионалната здравна инспекция в Ловеч", коментира пред Varnautre.bg директорът на училище "Гео Милев" Йорданка Юнакова. По думите й 10-12 деца са с повръщане и разстройство, но и други малчугани са съобщили за болки в корема. "Затова не мога да кажа към този момент точната бройка на децата, които не се чувстват добре", посочи Юнакова. "Може и да е стомашен вирус, но трябва да изчакаме резултатите от здравните служби", допълни директорката на варненското училище. 

Едно от децата все още е с висока температура. При останалите повръщането вече е спряло, уточни Юнакова. "Децата трябваше да са на лагер до петък, но съм дала разрешение, когато всички се почувстват по-добре, да ги настаняват в автобуса и да се приберат по-рано във Варна", каза още директорката.

Няколко родители са искали да тръгнат тази сутрин за Рибарица, за да приберат децата си, но след като са говорили с учителките е станало ясно, че някои от малчуганите все още не са в състояние да пътуват.  

(+)18:20 Според родители, които се свързаха с Varnautre.bg лекар от РЗИ - Ловеч е потвърдил, че става дума за хранително отравяне. Болните деца са вече 22. Масово повръщат, а три линейки чакат пред хотела, в който децата са настанени. Настанала е голяма суматоха и лекарите не успяват да обгрижват всички деца, разказаха притеснените родители. Най-големият проблем е, че тежките случаи трябва да бъдат настанени в болницата в Тетевен но тъй като са малолетни трябва да са с придружител. Учителките, които са с децата на лагера, са три. С тях има и медицинско лице. Родителите се притесняват и че цялата информация по случая ще бъде покрита, за да не се накърни имиджът на хотела. 

(+)18:50 Междувременно директорът на "Гео Милев" Йорданка Юнакова посочи, че седем деца ще бъдат хоспитализирани тази вечер и една от учителките ще остане с тях в болницата. Част от родителите на болните деца вече са тръгнали за лечебното заведение в Тетевен. Директорката уточни, че резултатите от взетите проби от Агенцията по храните ще излязат утре и все още не можело да се твърди, че става дума за хранително отравяне. На въпрос кой е избрал хотела, в който децата да бъдат настанени по време на лагера Юнакова отговори така: "Хотелът е много хубав. Още в първият ден ми се обадиха, да кажат, че базата е много добра".