Искат доживотен затвор за убиеца на Хюлия

Протест и жалба срещу присъдата на Иван Тодоров, убил студентката през януари 2014 година

В установения от закона 30 дневен срок Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение по делото за убийството на студентката Хюлия Маджар от Белоградец.

Днес втората съдебна инстанция се запозна с аргументите на протеста на прокуратурата срещу присъдата на Варненския окръжен съд , който призна вината на Иван Тодоров за убийството, извършено на 2 януари миналата година умишлено, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

В началото на април ВОС присъди 20 години "лишаване от свобода" за подсъдимия, но заради привилегията на процедурата "съкратено съдебно следствие", от която Тодоров се възползва, наказанието му беше редуцирано до 13 години 4 месеца затвор при първоначален строг режим. Общо 300 000 лева е обещетението, което Тодоров трябва да заплати на родителите на убитото момиче за причинените им неимуществени вреди.

Държавното обвинение счита, че единствената възможна справедлива присъда за това жестоко престъпление, отнело живота на 24 годишната Хюлия е доживотен затвор, който да се редуцира, съгласно нормата на закона с лишаване от свобода от 20 до 30 години.

Тримата адвокати на родителите на убитото момиче, които представиха във въззивна жалба основанията на почерненото семейство за завишение на наказанието настояват също за справедливост в името на закона. Според тях ВОС е определил необяснимо ниска присъда, която не е мотивирана, не е обоснована и която не постига целите на превенцията, предвидена в закона. Те се солидаризират с протеста на прокуратурата и настояват втората съдебна инстанция да определи най-тежкото наказание доживотен затвор , след което да го замени с лишаване от свобода от 20 до 30 години. Алтернативно адвокатите поискаха делото да се върне за разглеждане от друг състав на ВОС.

Защитата на подсъдимия счита, че по делото липсват доказателства за проява на изключителна жестокост и че няма основания за налагане на доживотен затвор.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.