Съвет: Контролирайте скоростта на градските автобуси с GPS

Мисия Варна

24-06-2015, 12:49

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Шофьори масово не спазвали ограничението от 50 км/ч в населено място

Скоростта, с която се движат автобусите от градския транспорт, да се контролира с GPS устройства, предлага варненец. По проекта за интегриран градски транспорт всяко превозно средство е снабдено с GPS за проследяването му. Този софтуер лесно може да бъде пригоден и за контрол на скоростта на движение, обяснява в отворено писмо Милен Карагански. Според него няма да е много трудно към мобилните приложения да се добави и функция за издаване на звуков сигнал при превишаване на определена скорост.

Допълнително може да се въведе скрита функция, подаваща сигнал към диспечерите, следящи GPS системата. Идентификацията на точния автобус може да стане чрез добавяне на скрит идентификатор, съдържащ регистрационният номер на автомобила, съветва още мъжът. Според него отчитането на превишена скорост няма да има ефект, ако не се въведат и някакви санкции, макар и в минимален размер.

Впечатленията на Карагански са, че шофьорите от градския транспорт във Варна масово не спазват ограничението за 50 км/ч. в населено място. Последните дни варненецът станал свидетел на перманенто шофиране със 60-70 км/ч в час пик не само по обновените участъци.

"Дали поради липсата на радар-камери, или поради "хамалският" манталитет на болшинството от водачите, регулярно ние, ползващите тази услуга, сме подложени на сериозни изпитания", пише Карагански. Той е стартирал и петиция "За по-внимателни шофьори в масовият транспорт във Варна".