В Плиска намериха гроб на първия български мъченик

Животът

25-06-2015, 17:20

Снимка:

Топ Новини Шумен

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предполага се, че луксозният гроб е на първия български мъченик за християнската вяра - княз Боян Енравота

При разкопките на Свещения кладенец базилика в Плиска, археологът проф. Павел Георгиев е открил непосредствено под купола на кладенеца луксозен гроб, иззидан от тухли. Откритието е направено тази сутрин. Археологът предполага, че това е мартириумът на първия български мъченик за християнската вяра - княз Боян Енравота. Това съобщиха от Националния исторически музей.

Княз Боян Енравота е син на кан Омуртаг и внук на кан Крум. През 832 г. след смъртта на баща си, той е трябвало да заеме престола на България, но група велики боили се възпротивили под предлог, че той бил приел християнската вяра. При предприетото разследване княз Боян Енравота гордо заявил, че наистина е християнин и отказал да се отрече от Христос. Той бил осъден на смърт и посечен, както пише в хрониките "извън, но недалеч от крепостните стени " в 832 г. Кан на България станал малолетният му брат Маламир, който починал млад през 837 г., се посочва в съобщението.

Престола заел третият брат Пресиан, който към 845 г. изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец - мястото на екзекуцията. Неслучайно Голямата базилика е издигната точно тук, когато християнството било прието от цар Борис I. Този огромен храм, освен всичко друго, е трябвало да символизира победата на християнството над езичеството, а гробът на Свети Боян Енравота символично да крепи основите й.

Разкопките в Плиска са етап от програмата за реставрация на Майката на всички български църкви, възложена на НИМ от правителството, което отпусна 500 хил. лв. за целта. Цялостната реставрация ще струва около 8 млн. лв.