Избрани Новини
Изследваме храната от магазина в университетска лаборатория във Варна
Предстои сертифициране, за да може лабораторията да извършва изследвания след възлагане от потребителски организации
Лаборатория, оборудвана с модерна техника за изследване безопасността на хранителни стоки, отвори врати в Икономическия университет във Варна. 12 апарата правят количествени определения на захари, алкохоли, водо и мастноразтворими витамини, тежки метали, консерванти и антиоксиданти.
С течна хроматография се определя съдържанието на биологично активните вещества, обуславящи полезността на храните. Чрез метода може да се определят количествата и на различни вредни добавки, които крият риск за потребителите, като фенолни вещества, афлатоксини, различен тип замърсители, попаднали в стоките при транспорта и съхранението им.
Предстои лабораторията да бъде сертифицирана, за да извършва независими изследвания чрез възлагане от потребителски организации. Стойността на техниката е в размер на над 330 000 лева, осигурени по проект на Оперативна програма "Конкурентоспособност".