Преминаването на Крим в Украйна през 1954 г. е незаконно

Свят

27-06-2015, 16:08

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Това е решението на Руската генерална прокуратура

Руската генерална прокуратура реши, че преминаването на Кримския полуостров от състава на РСФСР в състава на Украинската ССР през 1954 г. е било противоконституционно, съобщи ТАСС.

Това гласи отговор на Прокуратурата на въпрос на председателя на партията "Справедлива Русия“ Сергей Миронов.

"Нито конституцията на РСФСР, нито конституцията на СССР не е предоставяла правомощията на президиум на Върховните съвети на РСФСР и СССР по разглеждане на въпроса за изменение на конституционно-правния статус на автономните съветски социалистически републики, влизащи в състава на съюзната република“, пише в заключението, цитирано оффнюз.

Междувременно първият заместник-секретар на американския държавен департамент Антъни Блинкен отново заяви, че действията на Русия в Крим са военна провокация и ги сравни с милитаризирането на островите в Южнокитайско море от Пекин.

Според него и двете неща са заплаха за мира и стабилността в регионите, като териториалните претенции могат да бъдат разрешени само чрез дипломатически решения и международното право.

"И в Източна Украйна, и в Южнокитайско море ние сме свидетели на усилия едностранно и завоалирано да се промени съществуващото положение – нарушения, срещу които Съединените щати, заедно с нашите съюзници, сме обединени“, каза той.