"Акчалар" и "Св. Никола" протестираха срещу септичните ями

Мисия Варна

27-06-2015, 17:30

Снимка:

varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Жителите на двете местности настояват за канализация

Около 50 варненци, обитаващи имоти в местностите "Св. Никола“ и "Акчелар" се събраха да протестират днес на затворения път за Виница. Искането им е за изграждане на водопровод и канализация в района.

Още в петък, когато стана ясно за насрочения за днес протест, от Община Варна разпространиха официално съобщение, че изграждането на нови водопровод и канализация е предвидено в ремонта, който в момента се извършва в пропадналия участък на пътя за Виница. Около 470 м. ще бъде трасето на тръбите по протежение на главния път, ще бъдат направени и разклонения за улиците в местностите „Акчелар“ и „Св. Никола“, за да може всяко домакинство да се свърже, заяви чрез общинския пресцентър Петър Гарбузов, директор на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ в Община Варна. За изграждането на още около 300 метра канализация – до поделението, ще бъде търсено допълнително финансиране, уточни той.

Именно за продължаване на канализацията и водопровода от свлачището до разклона за Долна Трака настояваха днес гражданите. В подписката им вече има над 190 имена.

"Сега преди големия завой за Виница, се изгражда 450 метра канализация . Това е хубаво, проблемът е обаче, че трябва да се направи такава и в следващите 450 метра, за да започнат хората да живеят нормално и да бъдат улеснени веднъж за винаги", заяви за общинският съветник Костадин Костадинов, чието движение "Възраждане" е сред организаторите на протеста.

Пред него и другият общински съветник на протеста - д-р Николай Бояжиев, хората разказаха, че и при най-малкия дъжд на разклона към Долна Трака се образува огромна локва, която освен че предизвиква задръствания, заплашва и с ново свличане на пътя. "Подпочвените води са много високи. Кладенци, в които имаше вода на 5-6 метра дълбочина, сега са пълни почти на метър от ръба", опасяват се хората. Те са притеснени от фекалните води, които техни съседи безпроблемно изхвърлят в ската, и така го подкопават.

Над 1 млн. лева струва укрепване на активизралото се тази зима свлачище по пътя за Виница. В момента се работи по изграждане на силова пилотна конструкция, която трябва да обхване 300-метровия участък. Предстои да бъде направена стена от горната част на пътя, да бъдат изградени канализацията и водопроводът, а накрая да бъде преасфалтирана пътната настилка, каза Олег Колев, гл. експерт "Свлачища и укрепване на територии" в Община Варна. Изпълнението е трудно, защото свличанията са сериозни, правим всичко възможно ремонтите да приключат преди септември, готвим актуален график, заяви Петър Гарбузов.

Проектите за изпълнение на укрепванията са изпратени до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за възстановяване на разходите на Община Варна.