Шест глоби за строителство по курортите

Мисия Варна

29-06-2015, 08:00

Снимка:

в. Монитор

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Санкциите за фирми започват от 10 хиляди

Пет юридически и едно физическо лице са били глобени за неспазване на забраната за строителство по време на летния туристически сезон в курортите на територията на община Варна.

Съставени са и 5 предписания на собственици на хотели, които трябва да обезопасят и разчистят строителните площадки, съобщи началникът отдел "Строителен контрол" към общинската дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" Иван Луканов. Забраната за извършването на строително-монтажни и ремонтни дейности обхваща територията на курортите Златни пясъци, Св. Константин и Елена, местността Прибой до Галата и плажовете "Кабакум" и "Журналист" в кк "Чайка".

Ветото за строителство е в сила от 15 май и ще продължи до 1 октомври. То касае както собствениците на хотели, ресторанти и барове, така и всички физически лица и собственици на имоти в района на курортите, където имат къщи, вили и други имоти. Не всички обаче спазват забраната и това е довело до съставянето на актове и издаването на предписания. За спазването на кметската заповед следят два екипа от отдел "Строителен контрол" към общината, както и служители от район "Приморски", които следят за нарушения в района на “Кабакум".

Глобите за фирмите са по 10 000 лв. за първо нарушение и до 50 000 лв. при следващи. За физически лица глобата за първо нарушение е 1000 лв., а за следващите до 10 000 лв. Солените санкции дават резултат и всички гледат да приключат с ремонтите и строителството преди началото на сезона.

От началото му не трябва да се чува шум от ъглошлайфове или да се пробиват дупки с бормашини. Може да се правят само аварийни ремонти при спукана канализация или пропадане на път, като първо трябва да се провери сигналът от общински служители, след което да се издаде разрешение за такъв ремонт.