Разрешиха трудовите договори за един ден

Животът

02-07-2015, 07:38

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От социалното министерство очакват между 60 хил. и 100 хил. души да бъдат наети до края на годината по този начин

Депутатите одобриха окончателно въвеждането на нов вид трудов договор - за един ден за работници по прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци. С един работник могат да се случат най-много 90 договора за една година, за да се избегне възможността тази временна заетост да стане постоянна.

От социалното министерство очакват между 60 хил. и 100 хил. души да бъдат наети до края на годината по този начин. Те ще получават поне минималното възнаграждение според осигурителния праг за сектора, а надницата ще се плаща в края на работния ден срещу разписка на ръка. Това няма да се брои за трудов стаж, но ще се плащат осигуровки. Ако получават помощи за безработни, дори и да бъдат наети на трудов договор за един ден, тези работници ще продължат да получават парите.

БСП бяха против въвеждането на този вид договор, защото според тях се нарушават правата на сезонните работници. "Не може да има трудов договор за един ден. Неслучайно от него не са предвидени никакви социално-осигурителни последици. Няма никаква пречка да се сключва граждански договор за такъв тип краткотрайни отношения по полагане на труд", коментира Михаил Миков (БСП). "Тези хора ще бъдат узаконени. Те няма да работят в сивата икономика", отвърна Светлана Ангелова (ГЕРБ).
Депутатите одобриха единодушно и предложението работодателят да може да уволнява служителите си, които са навършили годините и стажа за пенсия, само на това основание едностранно и без тяхно желание или съгласие.