Гърци ни продават имоти, крият парите у нас

Парите

03-07-2015, 07:29

Снимка:

patepis.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Брокери съветват да изчакаме, цените на юг ще падат още

Гръцки продавачи на имоти отварят сметки в наши банки и в тях искат да им се превеждат парите от българските им клиенти. Това е напълно  законно и няма проблем да се процедира по този начин, коментират брокери. "От началото на годината се наблюдава повишено търсене от страна на българи на ваканционни жилища и къщи в Гърция", казва Никола Стоянов от "Лукс имоти". "Интересното е, че те са и с по-големи бюджети от миналата година. Разбира се става дума за времето допреди една седмица, преди кризата да се изостри. Със сигурност сега пазарът ще отбележи застой, защото всички ще започнат да изчакват дали цените няма да тръгнат още надолу", прогнозира той.

На по-различно мнение е брокерът от Солун и  президент на Европейската мрежа на асоциациите за недвижими имоти (CEREAN) Никос Маноменидис. Гъркът смята, че в момента интересът от България е ограничен. "През минали години беше значително по-голям", уточнява той. "Българите основно търсят имоти около Кавала. Не се интересуват от островите като Родос и Крит, защото там е по-скъпо и е по-далеч от България. От София до Кавала се стига по-бързо, отколкото до Варна", добавя Маноменидис.

Според Никола Стоянов пък нашенци търсят имоти до 200 000 евро, най-вече редови къщи."От няколко месеца има и запитвания за имоти за над 1 млн. евро, което преди година го нямаше. Известни българи са оглеждали къщи над тази цена в района на Халкидики. Клиенти с по-малко пари търсят да вземат нещо около Кавала, на остров Тасос, Ксанти и Александруполис, където цените са по-ниски. Засега не сме имали запитвания за Санторини или Родос. Този сегмент още не е познат за България. Тепърва може би ще се популяризира", поясни Стоянов.

"Продавачите в южната ни съседка сега са по-притеснени и са по-склонни да приемат да свалят цената, за да стане сделката по-бързо", смята още той. Според Добромир Ганев от "Форос" кризата при съседите може да се отрази позитивно на пазара на имоти в България. "Има шанс гърци да вложат у нас изтеглените от банките пари", каза той. "В същото време не вярвам българите да спрат да купуват имоти в Гърция или да намалее броят им. Още повече, че може да има още поевтиняване там. Все още обаче нещата не са много ясни", смята брокерът. Тихомир Цаков от Аристо мисли, че случващото се в Гърция може по някакъв начин да събуди слаб интерес за дребни инвестиции в селища близо до границата. "Съседите ни обаче живеят по-добре от нас и едва ли ще се преселят за постоянно в България", смята той.