Съдът даде условна на баща, затрил детето си в катастрофа

Бащата бе лишен от правото да шофира за срок от 3 месеца

Една година и четири месеца лишаване от свобода, отложени с изпитателен срок от три години, е присъдата на Варненския Окръжен съд за 39-годишния варненец Б. Банов, причинил по непредпазливост смъртта на 13-годишния си син на пътя Варна-Бургас. 

Пътно-транспортното произшествие стана на 3 януари тази година на автомагистрала "Черно море", в местност "Туфла кула". В автомобила пътували семейство Банови и двете им деца. Подсъдимият карал с несъобразена скорост в хлъзгав пътен участък, а децата на задните седалки пътували без обезопасителни колани. При инцидента автомоиблът - "БМВ" се блъска последователно в предпазните мантинели и колата едва не пада от мостовото съоръжение в местността. 

Осъденият е нарушил правилата за движение, превишавайки максимално допустимата скорост при шофиране при сняг и зимни условия до 70 км/ч. На хлъзгав участък Банков загубил управление над автомобила. В резултат на инцидента двете му деца пострадали и били откарани в болнично заведение с множество наранявания. 13-годишният му син починал вследствие на травматични увреждания, причинени от катастрофата.

Делото бе разглеждано в условия на съкратено съдебно следствие. Съдът присъди наказание две години лишаване от свобода, което редуцира до година и четири месеца. Банков бе лишен от правото да управлява МПС за срок от три месеца. Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативния съд Варна в 15-дневен срок.