Реконструират спешното в Окръжна

Мисия Варна

06-07-2015, 13:58

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Здравното министерство дава 200 хил. лв. за апаратура

200 000 лв. ще бъдат отпуснати от бюджета на Министерството на здравеопазването за спешното отделение във варненската УМБАЛ "Св. Анна". Средствата ще бъдат използвани за закупуване на апаратура, съобщи в морската столица здравният министър д-р Петър Москов, който посети двете университетски болници в града. Ще се направи всичко възможно, за да се извърши реконструкция и реорганизация на спешното отделение, като за целта ще се търси европейско финансиране, информира здравният министър. По думите му България може да усвои около 85 млн. лв. европейски средства за подобряване на спешната помощ у нас. Отделно финансиране щес е очаква и от Здравната каса.

Ръководствата на двете най-големи варненски болници се справят доста добре при условията, в които са поставени, е мнението на д-р Москов. "В "Св. Марина" се развива медицина, която е референтна за България и тази посока трябва да продължи. "Св. Анна" е варненският Пирогов. Там са необходими спешни организационни и финансови мерки, насочени към стабилизирането на болницата", коментира министърът.

Той отбеляза, че идеята за създаване на консорциум между общински, държавни и частни болници, която вече е възприета в Бургас, е дбре дошла и за Варна. Тя е сведена на вниманието на местната власт, както и на ръководствата на здравните заведения и предстои да бъде обсъдена.

Очаква се през юли да бъде приет Законът за лечебните заведения, заяви д-р Москов, според когото той получава подкрепа от повечето парламентарни групи. Относно смяната на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Станева, министърът посочи, че е в резултат на натрупани взаимоотношения и притеснения за спазването на правилата заа работа.