Бонус "тайни" за шефа на градушките

Крими

07-07-2015, 08:31

Снимка:

в. Труд

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Гориво и компютри купувани без търг

Шефът на агенцията за борба с градушките(ИАБГ) Николай Николов получава незаконна добавка към заплатата с мотив, че работи с класифицирана информация. Това излиза от одит на Сметната палата, проверила дейността на агенцията през 2013 г.

„Със заповед на министъра на земеделието е определено допълнително месечно възнаграждение за работа с информация, класифицирана като „държавна тайна”. Посоченото нормативно основание за възнаграждението е погрешно. Във вътрешните правила за заплатите в агенцията не съществува такъв вид допълнително възнаграждение”, пишат ревизорите. Заповедта е от 25 февруари 2013 г., когато министър е Мирослав Найденов. Размерът на сумата не е посочен в одита.

“В заповедта има грешка, но тя е техническа. Вместо ИАБГ пише агенция по пробация и семеконтрол. Иначе от цялото министерство само нашата агенция работи с класифицирана информация и шефът й има право на допълнително възнаграждение за това”, каза пред “Труд” Николов. Той потвърди, че още получава добавката.

„Най-вероятно заповедта е подписана от ресорен зам.-министър. Ако добавката е била неправомерна, щеше да бъде хваната от финансовите контрольори на министерството“, коментира и Мирослав Найденов.

Според Сметната палата през 2013 г. агенцията е закупила гориво за 94 180,67 лв. без ДДС и компютри за 24 786,69 лв. без ДДС, без да обявява обществени поръчки.