Осмокласничка, преборила рака, донесе злато и сребро от Москва

Животът

07-07-2015, 13:23

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

15-годишната Микаела Михалева грабна златния медал в дисциплината бягане с помощни средства, стана сребърна в турнира по шах и бе на крачка от бронза при стрелбата с пушка от седнало положение

Микаела Михалева от сeло Голица стана световна шампионка и вицешампионка и се върна със златен и сребърен медал от Москва. Там 15-годишното момиче участва в световните "Игри за победители", в които се включиха 499 деца от 15 държави, които са спечелили битката с рака. Микаела е премина успешно лечение на онкозаболяване на костите и сега, въпреки, че се придвижва с патерица, води пълноценен живот и спортува. Детето от Голица учи компютърна техника и технологии в Професионалната техническа гимназия във Варна. В Москва тя грабна златния медал в дисциплината бягане с помощни средства, стана сребърна в турнира по шах и бе на крачка от бронза при стрелбата с пушка от седнало положение.

Турнирът за деца, победили рака, се организира за шеста поредна година от руския благотворителен фонд "Подари жизнь". 650 доброволци се грижеха за организацията на състезанията и комфорта на участниците. Победителите получиха своите награди от олимпийски шампиони и световноизвестни личности.

Руските федерации по плуване, стрелба, тенис на маса, футбол, шах и лека атлетика предоставиха абсолютно реални състезателни условия. Хор "Турецкий" пял цял час за децата, а за свободното им време се грижили артисти, акробати, клоуни и най-добрите руски групи, обясниха от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”, които осигуриха участието на нашите деца в състезанията.

Българският отбор бе от 15 деца, които се състезаваха по футбол, тенис на маса, шахмат, стрелба с въздушна пушка, лека атлетика и плуване. В оспорвани състезания те завоюваха общо 17 медала и нито веднъж не пропуснаха да качат българското знаме на почетната стълбичка, разказаха от сдружението. Медиен партньор на игрите на победителите бил Канал 5 на Руската телевизия и новините и репортажите от игрите били предавани по Централната руска телевизия.