Живакът в термометрите скача до 38 градуса днес

По-късно през деня са възможни превалявания

Жълт код заради жегите е обявен в почти цялата страна. Предупреждение за опасно време не е в сила само за източните райони - Добрич, Варна, Бургас, Рзград, Шумен Търговище и Ямбол. 

Днес над по-голямата част от страната ще се задържи слънчево, в низините - горещо. След обяд в Северозападна България вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува хладен въздух. Над Западна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Дневните температури в северозападните райони ще се понижат с 3 до 5 градуса, докато в останалата част от страната максималните ще са все още твърде високи - между 33° и 38°. През нощта превалявания и гръмотевици ще има и на места в Централна България.

Атмосферното налягане ще е малко по-ниско от средното за месеца.

Топло и предимно слънчево ще се задържи през по-голямата част от деня и в планините. Максималната температура на 1200 м.н.в ще е около 26°, на 2000 м - около 20°. Вятърът по билата ще е до умерен от северозапад. По-късно през деня над Западна Стара планина ще се развият купесто-дъждовни облаци. На отделни места ще прегърми и краткотрайно ще превали. През нощта срещу петък ще превали и прегърми и на места в Централна Стара планина, Рила, Пирин и Западните Родопи.

По Черноморието ще е слънчево и топло. Максималните температури по крайбрежието ще са 26°-28°. Вятърът ще е от изток, около и след пладне до умерен. Вълнението ще е до 2 бала. Температурата на морската вода е 23°-25°.