Икономическа полиция проверява селско училище край Варна

Крими

09-07-2015, 17:02

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Великден в родното село на Петър Дънов

Директорката на училището и авторката на сигнала са страни по дела, свързани с освобождаването на Силвия Бакалова от учебното заведение след забременяването й

Икономическа полиция извършва проверка в ОУ "Христо Ботев" в село Николаевка, община Суворово, по сигнал за нарушения, научи Varnautre.bg. Инспекцията е започнала в началото на месеца, като се проверяват твърдения за нарушения в управлението и административната работа в учебното заведение. След приключването й материалите ще бъдат докладвани на прокуратурата в Девня, откъдето ще преценят дали има данни за престъпление и дали да бъде образувано досъдебно производство или преписка, заявиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

В училището се извършват финансови злоупотреби, твърди авторката на сигнала Силвия Бакалова. Тя е освободена от учебното заведение, където е работила като учителка, а в последствие възстановена от съда на работа. Според Бакалова с цел допълнително финансиране в школото се прикривали "мъртви души". Освен това се назначавали като учители близки до ръководството лица, които не притежавали педагогическа правоспособност.

Докато преподавала в учебното заведение Бакалова била свидетел и как представители на неформални религиозни организациии извършват занимания с децата от училището. Била съм свидетел как последователи учат децата на паневритмия (система от музикални физически упражения, създадена от Петър Дънов, чието родно място е именно село Николаевка), заяви Бакалова. Според сведенията, които имала от преподаващи в момента в ОУ „Христо Ботев” учители, тази дейност продължавала.

Съгласно учебния план в учебното заведение не се изучава религия нито като задължително-избираема подготовка, нито като свободно избираема, показа справка на Varnautre.bg. Изучаването на религия в училищата се регламентира от специална наредба, в чийто обхват обаче не попада учението на Петър Дънов, което е официално регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията. В ОУ "Христо Ботев" функционират няколко клуба, сред които "Здраве" и "Фитнес", финасирани от Община Суворово.

Дейността им е свързана със спортни занимания, здравословен начин на живот и хранене, инфомира директорката на ОУ "Христо Ботев" Павлина Иванова, която определи като напълно безпочвени твърденията на Силвия Бакалова. Директорката допълни, че нищо от описаното в жалбата не отговаря на действителността, което може да се докаже и с документи.

Директорката на училището и авторката на сигнала са страни по дела, свързани с освобождаването на Силвия Бакалова от учебното заведение след забременяването й. Бакалова е обжалвала освобождаването си, след което Районният съд във Варна я възстановява на работа. Решението не е изпълнено, заради което тя подава жалба срещу директорката в Районния съд в Девня. Той се произнася в полза на жалбоподателката, като решението е потвърдено и от Окръжния съд във Варна. Изменена е само наложена глоба на директорката в размер на 1500 лв., която е намалена на 1000 лв. Школската ръководителка и представляващата я ядвокатка обаче имат намерения да обжалват решението пред Касационен съд, тъй като считат, че са налице процесуални нарушения. Повече по казуса можете да прочетете тук.