Чужденец възпя Асеневци с хавайска китара

Животът

10-07-2015, 07:35

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В парчето "Одесос" разказва за основаването на Варна от гърците

Едно момче от френско-британски произход от известно време е сензация в интернет, след като записа албум с песни на английски, посветени на българската история и част от забележителностите на страната ни. Авторът Бен има запазена марка - акомпанира си с традиционна хавайска китара укулеле.

Най-голям хит е ритмичното парче Two brothers, one throne ("Двама братя, един трон"). Посветено на Асеневци, то вече е гледано от 62 637 души. В клипа Бен пее на фона на хълма Царевец във Велико Търново.

В 3 минути и 15 секунди Бен разказва основните моменти от премеждията на Асеневци и стига дори до убийството на Иван Асен Първи от Иванко. Разказва историята ни в рими и на достъпен британски сленг. "От една песен научих повече от деветте години учене на история в училище", споделя един от българските почитатели на Бен в YouTube.

Самият Бен разказа пред "Труд", че е от британско-френски произход и израснал в Нормандия. "Изкарах три месеца в България и беше страхотно", сподели той на път за Украйна. Когато минал през Румъния, възпял двореца на Чаушеску в центъра на Букурещ. След 20-ина дни се връща отново в България.

В българския си албум е посветил песни на Бузлуджа, Дунав мост, левовете, Белоградчишките скали, мартеницата и Копривщица. В парчето "Одесос" разказва за основаването на Варна от гърците. Песента за левовете обяснява, че всеки мъж може да си избере брада или мустак според портретите на различните български банкноти, даващи идеи за творчество на всеки бръснар.