ТАСС промени думи на Борисов, че подкрепя санкциите срещу Русия

Новините

10-07-2015, 07:48

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Моля се на Бога големите началници по-бързо да се разберат, казва премиерът за лидерите на ЕС и САЩ

Руската информационна агенция ТАСС пренаписа думи от интервю на премиера Бойко Борисов за санкциите на ЕС срещу Русия. Агенцията спести част от казаното от министър-председателя, а други думи дори е променила. Това стана ясно, след като бе разпространен пълен видеозапис на разговора, направен от правителствената информационна служба.

“Днес е време на санкции. От една страна, наложени са санкции на Русия, от друга - приложени са контрасанкции на Руската федерация към Европейския съюз. От това положение губят всички. Санкциите не могат да донесат нищо добро на икономиката на никоя държава”, казал Борисов според информацията на ТАСС от сряда вечерта. Интервюто е взето в София от зам. генералния директор на агенцията Михаил Гусман и е за съвместното предаване на ТАСС и руската телевизия “Формулата на властта”.

“Голяма част от сферата на туризма, селското стопанство и търговията е свързана с Русия. Затова ние понасяме големи загуби. Разбира се, тази ситуация в голяма степен нервира и московското ръководство. Никак не е случайно, че президентът (Владимир) Путин доста остро се изказа за България. Уверен съм, че е имал основания за това. В резултат станахме без вина виновни, без да имаме никакво желание, още по-малко цел (да се стремим) отношенията между България и Русия да станат хладни. Моля се на Бога големите началници (лидерите на ЕС и САЩ) по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени”, казал още Борисов според публикацията на руската агенция.

Ето какви са обаче истинските думи на българския премиер, свалени от видеозаписа, разпространен в Youtube от Министерския съвет: “Днес е време за санкции. От една страна, санкции към Русия, от друга страна, контрасанкции от Русия към Европейския съюз. Нещо, от което всички губят. Санкциите не могат да бъдат нещо хубаво за икономиката на която и да е държава. Още повече ние сме много свързани. България като лоялен член на НАТО и Европейския съюз поддържа санкциите, но в същото време ние губим много. Защото голяма част от туризма, голяма част от селското стопанство, традициите, които имаме в търговията, са с Русия и загубите ни са големи. Това, разбира се, до голяма степен нервира ръководството в Москва и неслучайно от Анкара президентът Путин беше много остър към България. Сигурно и има основания за това. Така че, без да имаме вина, без да имаме такива цели, отношенията между България и Русия охладняха. Аз съм прям човек, не съм дипломат, трудно мога да намеря по-заобиколими думи, които да се харесат на всички и не ми е това целта”.

Още веднъж Борисов обяснява на журналиста, че България твърдо подкрепя санкциите срещу Русия.

“Решението на Европейския съвет се взема с 28 гласа, всички трябва да гласуват. И това е общата позиция. България е гласувала в подкрепа на санкциите и ги подкрепя”, твърдо заявява Борисов, помолен за личното му мнение по повод санкциите спрямо Русия заради анексирането на Крим от Украйна. Премиерът обяснява още, че България е малък играч на международната сцена и кризата в отношенията между Запада и Русия трябва да бъде решена от президента на САЩ Барак Обама, на Русия Владимир Путин и лидерите на Германия Ангела Меркел и на Франция Франсоа Оланд. Той използва изразът: “Моля се на Бога големите началници по-бързо да се разберат.”

“България е много доволна от членството си в ЕС. ЕС прави много за България и заради това ние сме толкова изряден член”, подчертава още веднъж Борисов. След тази реплика премиерът изброява сумите, усвоени от страната ни, откакто е в ЕС. “Комунизмът направи 4 км тунел за метро, благодарение на ЕС вече са 67 км в София. При комунизма имахме две недовършени магистрали, сега правим над 300 км”, обяснява Борисов.