Съдебната мафия се е окопала във Висшия съдебен съвет

Големият проблем на българското правосъдие е мафията и корупцията, според Радан Кънев

Големият въпрос е какво предлага реформата и срещу какво е насочена. Едва тогава ще можем да кажем и кой е срещу нея. Така коментира развитието около прокарването на промените в закона за съдебната власт Радан Кънев пред Нова ТВ.

Според него, големият проблем на българското правосъдие е мафията и корупцията, а не бавния съдебен процес. Кънев посочи и примери с бавно правосъдие във водещи европейски страни като Франция и Белгия.

„Висшият съдебен съвет бе опънал чадър над Софийски градски съд и неговия председател Владимира Янева. Това е едно от местата, където се е окопала съдебната мафия”, каза още лидерът на ДСБ.

Кънев определи публикацията в столичен вестник за нарушение в договори за обществени поръчки в Министерството на правосъдието, след която прокуратурата се самосезира, като „активно мероприятие”. Според него, има медии с последователна политика срещу реформите, страшно ще е ако те имат съмишленици сред магистратите.

„Силно одобрение на Путин, силно одобрение на Ципрас и отричане на европейските ценности- това са опорните точки на тези медии”, уточни Кънев. Той определи като „куха съдебно-медийна атака” случващото се с проверката на Министерството на правосъдието, тръгнала от вестникарска публикация, за която не се знае дори кой е автор.

Лидерът на ДСБ каза, че в определени случаи прокуратурата работи като "черна ПР агенция" и допълни, че се надява, Сотир цацаров да не е сред хората, работещи на този принцип.