Плажуващи масово не спазват указанията на спасителите

Животът

11-07-2015, 16:02

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-добрата превенция - научете децата да плуват

Близо 80% от инцидентите с удавници стават не по плажовете, а на различни водоеми, където няма кой да се грижи за сигурността ни, сочат данни на Водноспасителната служба към БЧК. По думите на Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба, въпреки тази статистика, проблеми не липсват и по плажовете, разказва репортаж на bTV.

Освен самонадеяно плуване навътре в морето, което не практикува никой добър плувец с опит, има много хора, които просто не искат да се съобразяват с указанията на спасителите. Оказва се, че дори при червен флаг, не липсват хора, които решават да се доверяват на плувни дюшеци, като средство с което да влизат в морето. Това е забранено и при жълт флаг, но ситуацията е идентична с начина, по който решаваме да пресичаме някъде, защото смятаме, че не е опасно, въпреки чернения светофар.

Най-сигурният начин човек да си навреди е от самонадеяност. Началникът на водните спасители у нас обръща внимание и на това кой как се грижи за децата си. По негови наблюдения много родители си мислят, че не те, а водните спасители са бавачки на децата им. За разлика от друг тип инциденти на сушата, във водата те стават за много кратко време, а критичният срок за оказване на първа помощ е минути и то при положение, че потъналият човек е открит много бързо. Като родители не разчитайте и на това, че сте купили пояс или нещо друго, което държи детето на повърхността.

Най-добрата грижа за децата е да се научат да плуват. Има редица държави, където да умееш да плуваш е стандарт, като това да знаеш английски. Да не говорим за това, че освен животоспасяващо умение, плуването е и спорт без травми и изключително здравословно.

По традиция в началото на месец август морето се променя, обръщат внимание спасителите. Вятърът вдига вълни и престоят на плажа и във водата става по-забавен. Никак не е случайно, че именно в началото на август по стар стил е Илинден, известен сред водните спасители като ден на удавника.