25% от ромските деца напускат училище

Животът

12-07-2015, 14:50

Снимка:

Варнаутре.бг/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

При българчетата - пет пъти по-малко

Всяко четвърто ромско дете отпада от училище. При българчетата процентът е 5,6. Това съобщи днес във Варна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. С цифрите той обоснова промените, залегнали в Закона за семейните помощи. С тяхна помою трябва да се прекрати източването на системата и затягане на правилата за отговорното родителство. Ако дете не посещава три поредни месеца училище, или общо 6 в годината, надбавките, които се полагат на семейството му, ще бъдат спирани за една година. Важно условие е обаче, в този процес училищата да бъдат активни, както и бюджетът им да не зависи от броя на учениците, обясни Калфин, цитиран от Дарик.

Кодексът за социално осигуряване, който съдържа пенсионните реформи, трябва да бъде приет преди лятната ваканция на парламента и няма логика той да се отлага, каза още вицепремиерът.

„Имаше опит от Патриотичния фронт, енергично подкрепен от Реформаторския блок, да се отложи за есента приемането на промените в пенсионната система под предлог да се увеличи срокът за предложения между първо и второ четене. Слава Богу, то беше отхвърлено. Едната седмица срок, който тече от миналата сряда, е последната на много месеци, в които се обсъждат тези законопроекти”, коментира той.

Зад предложението за отлагане на пенсионната реформа стои желанието на реформаторите да я обвържат с подкрепата на АБВ за промените в Конституцията, смята Калфин.

„Радан Кънев има опит като политик и мисля, че подобен начин на търговия, по който той я представя, е абсолютно недопустим и неприемлив. Няма как АБВ да приеме подобно търгуване с Конституция и закони”, посочи социалният министър.

Той увери, че по законите се работи с желание за максимално широка дискусия и от АБВ не са готови да отговарят на ултиматуми. Проблемът с обсъждането на съдебната реформа не бива да се представя като привърженици и опоненти на промените, смята вицепремиерът. По думите му най-големият страх на АБВ е, че съдебната реформа ще бъде компрометирана с поредна смяна на Висшия съдебен съвет, която няма да реши проблемите.

"Ние настояваме съдебната реформа да се проведе бързо. Но настояваме да се проведе в съгласие. Не с извиване на ръце, не с детско цупене и тръшкане като в детската градина - дай си ми Конституцията, на си ти кодексчето", каза още социалният министър.