Варненка стана собственик на част от река

Животът

12-07-2015, 15:14

Снимка:

Варнаутре.бг/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Резерват Камчия - боклуци на плажа, сеч в гората

Над 300 чувала боклук събраха от Камчия

Бизнесдамата "усвоила" 3 метра от Камчия

Да завземеш територия от река в защитена местност не е невъзможно. Необходими са дървени колове, които да набиеш в реката и да засипеш ограденото място с тонове земна маса, твърди репортаж на Нова телевизия, заснет край Варна.

„От Камчия тя си открадна 3 метра. Увеличи си имота, напълни с дървени колове, обработени с някакви масла и нефтени продукти“, коментира Ангел Ангелов. Жената, за която говори той, се казва Любов Атанасова. Тя се съгласи да се срещне с екипа на Нова и да представи документите, които й позволяват да насипва земна маса в реката. Показа и кадастрална скица, според която ...реката е нейна собственост, защото се намира в имота й.

Свидетели на случващото се с брега на Камчия от близо два месеца подават сигнали до РИОСВ и басейновата дирекция. Експертите идват, констатират нарушенията, пишат протоколи, но в почивните дни собственичката продължавала да насипва пръст.

Експертизите, които Любов Атанасова притежава, са противоречие със Закона за водите. В него е записано, че водата и бреговете на река Камчия са публична държавна собственост. Ако пък заради някакви естествени процеси реката промени коритото си, новозаетото място автоматично става публична държавна собственост.

Именно резерват „Камчия” е козът на Любов Атанасова, защото той е дом на над 300 вида птици. Тя представя проект пред РИОСВ, че в имота си ще изгради образователен център и място за наблюдение на птици. Нарича проекта мечтата на живота си.

„Искам да предоставя възможност за наблюдение на птици, организирани в облагородена паркова среда”, обясни тя. През 2013 РИОСВ излизат с решение, че се допуска поставянето на преместваем обект в имота. Не дават обаче да се изграждат масивни строежи, не разрешават и да се прави корекция на речния бряг. За добрите намерения на Любов Атанасова равносметката за защитената местност е коригиран бряг и отсечени десет дървета.

След намесата на Нова стана ясно, че на Атанасова ще бъде връчено предписание в десетдневен срок да възстанови речния бряг. Комисия от агенцията по кадастър правят измервания на речния бряг и новите граници на реката ще бъдат въведени в кадастъра. Така бизнес дамата вече няма да притежава документ за собственост на част от реката.