Внасяме 11 каси бира от ЕС, без да ни питат митничарите

Туризъм

14-07-2015, 07:14

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Роумингът с 20% по-евтин

Няма ограничения за това, което можете да купите и да вземете със себе си, когато пътувате между страни от ЕС, стига то да е за лична употреба, а не за препродажба. Всяка страна определя ориентировъчни количества за това дали алкохолът и тютюневите изделия са за лична употреба. Минималните количества, които са определени са 110 литра бира (около 11 каси), 90 л вино (от които не повече от 60 литра пенливо вино), 20 л подсладено вино (например порто или шери) и 10 л твърд алкохол.

Ако носите по-големи от тези количества, митничарите в съответната държава могат да ви зададат въпроси, за да проверят дали имате търговски намерения, обясниха вчера от Европейската комисия, откъдето съветват европейците за техните права в началото на активния летен сезон. За тютюневите изделия също има ориентировъчни количества за разграничаване на лична употреба от стопанска дейност.Минималните количества са 800 цигари, 400 пурети, 200 пури и 1 кг тютюн.

В случай, че сте изкарали лятната си отпуска извън ЕС, когато се прибирате можете да внесете за лична употреба до 1 л твърд алкохол, 2 л литра подсилено или пенливо вино, 4 л непенливо вино и 16 л бира. Същото важи, ако пристигате от Англо-нормандските острови, Гибралтар, Канарските острови или други територии, където правилата на ЕС за ДДС и акцизите не се прилагат.

Ако пътувате по въздух или по море, можете да донесете със себе си стоки, различни от алкохол и цигари на стойност не повече от 430 евро, а ако пътувате с автомобил, влак или по река или езеро — на стойност не повече от 300 евро. Някои страни от ЕС прилагат по-ниска граница за пътници на възраст под 15 години, като тя не може да е по-ниска от 150 евро.

Важно е да се знае, че е незаконно да внасяте в ЕС месо или млечни продукти дори и в малки количества, когато се връщате от повечето страни извън ЕС. Единствените изключения са Андора, Фарьорските острови, Гренландия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Сан Марино и Швейцария. Целта е да бъде защитен добитъкът в ЕС от болести по животните. Тези правила не важат при пренасянето на продукти от животински произход между страни от ЕС. Ако влизате или излизате от ЕС с 10 000 евро или повече в брой (или еквивалентна сума в друга валута), трябва да ги декларирате пред митническите власти. В рамките на ЕС по принцип няма ограничения за количеството пари в брой, което можете да носите със себе си.

Роумингът в ЕС е поевтинял с над 20% за две години. Това е намалението на максималните цени, които мобилните оператори могат да налагат за изходящите разговори в роуминг. При входящите повиквания намалението е с 29 на сто, а при SMS-ите намалението на цената за изпращане в сравнение с 2013 г. е паднала с 25%. Най-чувствително – с 55%, е намалението на максималната цена за ползването на интернет в друга страна-членка на ЕС.

Все повече мобилни оператори в Европа дават възможност на клиентите да използват мобилни услуги в чужбина по цените, които плащате у дома, срещу дневна, седмична или месечна фиксирана такса. Подобни оферти се срещат по-често през летните месеци, затова проверете какво предлага вашият оператор, съветват от ЕК. От Еврокомисията припомнят, че от април догодина роумингът ще падне още повече. Очаква се максималната цена да стане 5 евроцента на минута, а SMS-ите да се тарифират по 2 евроцента. От средата на юни 2017 г. роумингът ще отпадне изцяло.

Максимални цени на мобилните услуги в ЕС (без ДДС)
Мобилна услуга Максимални цени
Изходящо повикване 19 евроцента/мин.
Входящо повикване 5 евроцента/мин.
Изпращане на SMS 6 евроцента/мин.
Интернет 20 евроцента/мегабайт