ДСБ: В национален мащаб сме с ГЕРБ, във Варна - не

Мисия Варна

14-07-2015, 14:00

Снимка:

Варнаутре.бг/архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

От партията опровергаха твърденията на Цветанов, че техни хора може да гласуват за Иван Портних

"Преднамерена манипулация". Така председателят на ДСБ-Варна Васко Василев определи изказването на Цветан Цветанов е неделните новини на bTV по повод предизборната обстановка в морската столица. Варна беше основна тема на репортажа, посветен на местните избори и влиянието им върху цялостта на Реформаторския блок. Фактът, че тук СДС официално подкрепя настоящия кмет Иван Портних, а ДСБ - неговия конкурент Чавдар Трифонов, беше използван в репортажа като пример за започващо разцепление. По този повод за коментар е потърсен и председателят на презиборна щаб Цветан Цветанов, който казва: „Аз съм убеден, че дори много членове на ДСБ също ще подкрепят кандидата на ГЕРБ, защото той направи много за Варна”.

Макар че в национален план съществува близост между ГЕРБ и Реформаторския блок, във Варна такава няма, заяви днес Василев. Според него в репортажа неслучайно се цитира електоратът на ДСБ, а не този на БСП или ДПС. Причина за това бил фактът, че останалите конкуренти на Иван Портних са двама бивши министри от правителството на Орешарски, които не са алтернатива на статуквото. А единственият силен кандидат, който не е обвързан с порочни практики, е Чавдар Трифонов, обоснова твърденията си лидерът на ДСБ.

„Внушава се едва ли не, че хората от ДСБ няма да подкрепят Чавдар Трифонов, което категорично не отговаря на истината. Ние сме твърди в подкрепата си. При очертаващата се картина на балотаж между Трифонов и Иван Портних е нормално да се атакува по този начин. Това обаче е лош удар под кръста”, коментира той.

Според него членовете на ДСБ са хора, свързани с десницата от години и никога не биха подкрепили статуквото. Василев подчерта, че в нито един момент от кампанията по номинация на кандидатите в партията не е обсъждан вариант ДСБ във Варна да подкрепи кандидата на ГЕРБ.

Ако в национален мащаб говорим за модела "Кой", то във Варна работи моделът „Кирил Йорданов”, независимо от хората, които го изпълняват, заяви общинският съветник от ДСБ д-р Ивайло Митковски.

„Сменят се хората, но не и начинът на действие и работата по проекти. Работи се с едни и същи фирми, пари се разпределят между едни и същи хора”, заяви той.

„Няма как от ДСБ да бъдем в една коалиция с хора, които реализират този модел, и с Янко Станев, независимо коя политическа сила представлява. Този модел не води до нищо добро за Варна. Най-обикновени ремонти, които трябва да са рутинна дейност за всяка община, се представят за голям успех. Ремонтът на Спортна зала, в който се наляха милиони, е бутафория от гипсокартон и фазер и също се представя за голям успех”, добави Митковски.

"Не искаме кампанията да продължава по този начин. Нека тя бъде битка на позитивни идеи", каза още Васил Василев и обеща ДСБ да реагира на всеки опит за манипулация, независимо откъде идва тя.