Заразеното месо е станало на наденици в транжорна в "Аспарухово"?

Така твърдят участници в транспортирането. Собственикът на транжорната категорично отрича

Кравата, заразена с антракс, на 7 юли е била с пяна и кръв по устата. Собственикът й, заедно с трима приятели, я е заколил. По време на клането е порязал ръката, но не е потърсил медицинска помощ. Животното е одрано и разфасовано на 4 части. Около 8 или 9 юли трупното месо е продадено на лице от село Бозвелийско, община Провадия и е транспортирано до селото с микробус. В същото село месото е транжирано в склад от други три лица, едното от които е от село Бозвелийско, а другите две от Девня. Транжираното месо по данни на трима от участниците, с личен транспорт е пренесено до Варна, в "Аспарухово", в транжорна "Дари". По думите им месото е преработено за наденици, като е смесено със свинско месо. Приготвените наденици са разпределени между тримата. Собственикът на транжорната в "Аспарухово", категорично отрича да е получавал месо и от него да е приготвял наденици. Това се посочва в доклад на Регионалната здравна инспекция до Министерство на здравеопазването.

От направеното епидемиологично проучване се е установило, че трима от Провадия са яли черен дроб и бъбреци от починалото животно, 15 човека от Девня, Страшимирово и Варна са консумирали въпросните наденици.

Кожата от одраната крава по данни на закупилия месото е продадена в Карнобат на Коста Каракачанина. Същият при разпит от полицейските власти в Карнобат отрича да е закупувал кожа.

Към 12 часа днес е сформиран екип от служители на РЗИ-Варна, който ще вземе материал на място за микробиологично изследване от всички лица, които са консумирали заразени меса или последно са имали контакт с починалия.В момента екип от Областна дирекция по безопасност на храните и Гражданска защита провеждат дезинфекционни мероприятия на нерегламентираните сметища около Млада Гвардия и Бозвелийско.Днес е взета почва от обора, където се отглеждат животните и от околностите на Млада Гвардия за микробиологично изследване. В момента се прави проверка и на транжорната в "Аспарухово"."Среща се силна съпротива от изброените лица относно профилактиката с антибиотици. Снета им е епидемиологична анамнеза, като няма данни за кожни промени и самите те не съобщават за диарични изхождания и болка в дясна подребрена област или други оплаквания типични за заболяването", пише още в доклада до Министерството. Предприетите първоначални епизотични мерки са свързани с възбрана извеждането на стадата на паша от цялото село Млада Гвардия до поставяне на имунизация на животните против антракс. По време на проучването не са получени или установени данни за наличие на други заболели животни в останалите стопанства от селото, а информацията за стадото от овце на починалия пациент е противоречива. Според него преди месец са починали няколко овце от стадото му, но според съпругата му, която също обгрижва стадото, няма починали животни. Става въпрос за 105 овце и 27 крави.