Самолет, фабрики и хотели на тезгяха

Парите

20-07-2015, 07:54

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Расте интересът към разпродаваните вещи на длъжници

От самолет до кон се продават от публични изпълнители. Това става ясно от регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители. Заради необслужвани кредити към банки, на тезгяха са извадени 4721 имота на длъжници. От тях 1062 са апартаменти, голямата част от които двустайни. Къщите, с които собствениците им ще се разделят, са 604. Продават се и 196 етажи от къщи, 238 магазина и 165 офиса. На публична продан са изложени и 16 фабрики, сред които хлебозавод в Омуртаг, както и мебелни цехове в Плевен. 32 хотела ще бъдат загубени от собствениците им, като 7 от базите са на морския бряг и се продават заради необслужвани кредити.

Публична продан за самолет LZ-RMW е насрочена от столичен частен съдия-изпълнител. Летателното средство е собственост на частна авиокомпания, длъжник по изпълнително дело. Самолетът с начална цена от 14 668,73 лв. Той може да се огледа от кандидатите всеки ден на летище София-север до 27 юли 2015 г.

Заради дълг към банка на тезгяха не за първи път се вади хотел с плувен басейн и дискотека в русенското Ново село. Комплексът е собственост на "Валиком" ЕООД. Делото е образувано от частен съдебен изпълнител още през 2012 г. Имотът е преоценяван, а последната сума, за която се предлага, е 172 хил. лв. Върху него има учредена договорна ипотека в полза на банка в размер на 435 хил. евро. Все още се приемат оферти за покупката му. Резултатите от търга ще станат ясни на 31 юли.

За втора публична продан е обявена и известната плевенска "Мебелна фабрика Карабулев ООД" с първоначална цена 896 800 лв. Имотът е ипотекиран. Фабриката съществува от 20 години. Дали чрез търга ще бъде намерен нов собственик на имота ще стане ясно на 9 септември.

Чрез тайно наддаване се продава и обявеният в ликвидация хлебозавод в Омуртаг с начална цена от 180 150 лв. Оферти се събират до 10 август. Студентско общежитие, което преди преустройство е било хотел и ресторант в кв. Овча купел в София, пък се предлага за малко над 3,6 млн. лв.

Според частните съдебни изпълнители все по-голям е интересът към имотите, изложени на публична продан. Вероятно една от причините е, че заради фалита на КТБ по-голяма част от хората с финансови възможности са преценили, че за да осигурят сигурност за средствата си е по-добре да инвестират на пазара на недвижими имоти. През миналата година са били продадени близо 12 хил. имота на длъжници, сочи статистиката на Камарата на ЧСИ. Това е с 5 хил. имота повече от предходната година.

В сайта на частните съдия-изпълнители се вижда, че се продава и кон на 8 години. Първият търг на публичната продан за коня приключва на 22 юли, а цената е 1530,90 лв. Конят Микадо е от порода Холщайнер и е роден от майка Голдън гърл и баща Микадо-жребец. Конят има кестеняв цвят и е в много добро физическо и психическо състояние, се посочва в обявата. Може да се огледа в пловдивското село Войводиново, където има клуб по конен спорт.