В районните кметства разкриват центрове за социални услуги

Мисия Варна

20-07-2015, 16:57

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обособяват помещения в сградите на петте районни администрации

Центрове за почасови социални услуги в петте районни кметства на Варна ще бъдат разкрити по проект по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Това стана ясно на комисията по социални дейности към местния парламент. Центровете ще заработят с финансиране по европрограмата, което в размер 2,5 млн. лева. Петте района са кандидатствали с идентични проекти на стойност 500 000 лв. за всеки от тях. Проектът е с продължителност 18 месеца.

Във всеки от центровете ще има социален работник, медицинска сестра, рехабилитатор, психолог и администратор, които ще предоставят различни социални услуги. 

За да се гарантира устойчивостта на проекта, през първите 6 месеца от него общината ще трябва да поеме разходите за осигуровките и заплатите на персонала. Така се налага тя да се включи със съфинансиране на стойност 114 000 лева. След изтичането на първата половин година, заплатите и осигуровките вече ще идват от спечеления проект.

След изтичането на срока му общината ще прецени дали да продължи дейностите в центровете. С пари от проекта ще бъдат обособени помещенията, необходими за центровете и оборудването им.