Измериха интензитета на ултравиолетовите лъчи, екстремен е рискът за здравето

Животът

21-07-2015, 10:02

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В България за разлика от много други страни няма изградена мониторингово-информационна система

Гражданска еко-лаборатория изцяло на доброволчески начала сформира Общественият център за околна среда и устойчиво развитие. Без да има претенции за представителност, целта на начинанието е да запълни информационния недостиг във Варна и страната относно определени показатели за състоянието на околната среда.

В България за разлика от много други страни няма изградена мониторингово-информационна система за интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи. Преди години от БАН бе направен подобен опит само с 3 датчика за цялата страна - 2 в и около София, и 1 в Шкорпиловци. Последният обаче не работи от 7 юли 2012 г.

Първите измервания на гражданската еко-лабораториявъв Варна бяха извършени вчера, в 8,30 ч сутринта и показаха UVi по Световната здравна организация (СЗО) 4,7 (умерен риск). Само няколко часа по-късно – в 13:00 ч. при ясно небе беше измерен UVi по СЗО 11,06. Стойността представлява екстремен риск за здравето на най-чувствителните лица и предполага сериозна защита от ултравиолетовите лъчи, в това число избягване на престой на слънце и задължителни предпазни средства на кожата (блуза с дълъг ръкав, дълъг панталон, рокля от подходящи за сезона материи), шапка, качествени слънчеви очила, защитна козметика.От Гражданската еко-лаборатория към ОЦОСУР считат, че липсата на подобна информация, особено през лятото и за курортен център като Варна, е обществено неприемлива от гледна точка на реалните здравни рискове за хората, затова измерването на интензитета на УВ-лъчите ще продължи епизодично и през следващите дни изцяло на доброволен принцип. Данните ще бъдат публикувани в социалната мрежа на адрес: facebook.com/pecsd.От Гражданската еко-лаборатория към ОЦОСУР препоръчват на интересуващите се да търсят допълнителна информация за здравните ефекти на УВ-лъчите и възможностите за тяхната ефективна превенция само от висококачествени източници, базирани на реални научни доказателства.Не трябва да се забравя или пренебрегва факта, че най-неблагоприятните здравни последици от прекомерното и неконтролируемо излагане на слънце може да се проявят след години и дори след десетилетия.