Синята зона готова след Коледа

Мисия Варна

22-07-2015, 07:00

Снимка:

Пловдивутре.бг/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Общината обявява конкурс за компютърна програма, чрез която да плащаме

Конкурс за избор на софтуер за таксуване в Синята зона обявява Община Варна. Това обяви кметът Иван Портних в интервю за телевизия "Черно море". Условията на търга ще бъдат обявени до дни на сайта на Агенцията за обществени поръчки. "Ако няма обжалване на процедурата, до 3-4 месеца системата трябва да е готова и да започне поетапно въвеждане на платеното паркиране в града", обясни кметът.

Паркирането с всеки ден е все по-болезнен проблем за Варна и синята зона е един от начините за преодоляването му. Бяхме свидетели на един изключително несполучлив и непрозрачен опит за въвеждането й преди 4 г. Схемата, която беше предложена на варненци тогава - с командитно дружество на общинската фирма "Паркинги и гаражи", беше повод за много съмнения за това къде ще отиват парите, които варненци ще плащат за паркиране. Това наложи да спрем този опит и да започнем отначало, припомни Портних.

През последните 2 години общинското дружество "Паркинги и гаражи" (с принципал общинския съвет) беше закрито, а дейността му беше поета от общинско предприятие, приходите от което отиват директно в бюджета на града. Именно то ще управлява и синята зона.

Съзнаваме, че при въвеждането на платено паркиране трябва да се намери балансът за между интересите на варненци, живеещи в централната част на града, и всички, които всеки ден търсят място за паркиране. В същото време нямаме друг шанс да се справим с недостига на места за спиране на колите без да въведем синя зона - новите паркинги, които направихме в централната част, продължават да са относително празни, защото всеки търси алтернатива да паркира безплатно, което в много от случаите значи в нарушение, на тротоара, на пешеходна пътека, в зелена площ. Затова, подобно на всички големи европейски градове, и ние ще въведем синя зона. Но поетапно, след публични обсъждания за обхвата, формата на плащане, периода за таксуване и преференциите за живущите, каза кметът.

Вече е готов анализът на английската фирма "Мотт Макдоналд", избрана с помощта на Европейкста банка за възстановяване и развитие, която финансира проучването за въвеждане на синя зона във Варна. Към него са добавени и препоръките на местните транспортни експерти. След избора на софтуер ще бъде осигурен и нужният автопарк за общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона" това число и още паяци. Готов е и проектът по програма Хоризонт 2020, с който Община Варна канидатства за европейско финансиране за закупуване на електомобили, с които ще се предвижват екипите, санкциониращи нарушителите, научи още varnautre.bg.