Ало измамниците се развихриха, преметнаха четирима за ден

Пенсионери предадоха на непознати над 17 000 лв.

Четирима души са станали жертви на телефонни измами само за ден, информират от Областната дирекция на МВР във Варна. При всички случаи са използвани традиционни сценарии за нуждата от спешно лечение или операция на близък на потърпевшите човек. В резултат са измамени пенионери на възраст от 73 до 81 години, живеещи в различни части на града.

Трима от тях са предали на неизвестни лица суми от по 3000 лв., а четвъртият - 8700 лв. и неустановена сума в евро. По всички случаи са образувани досъдебни производства.

Близките на пенсионерите да засилят превенцията на този род престъпления, апелират от полицията. Децата и роднините да информират възрастните хора периодично, като постоянно им напомнят да не се доверяват на лица от телефонни позвънявания, а да прекъснат връзката изключвайки телефона от розетката, съветват иот Областната дирекция на МВР.

На възрастните хора трябва да бъде обяснено, че по телефона не биха могли да пострадат, ако затворят слушалката или в директния разговор с измамника заявят, че това е измамна схема, за която са чували по телевизията. След това биха могли да се обърнат към близък съсед за съдействие.

От полицията напомнят, че най-често използваните сценарии за въвеждане в заблуда са: "Спешна операция или лечение"; "Внасяне на гаранция или подкуп"; "Печалба от томбола или телевизионна игра"; "Баене за разваляне на магия"; "Предоставяне на социални помощи" и “Ремонт на жилището по програма на ЕС"; "Наемане на квартира"; "Заем на познат"; мним куриер, носещ пратка от чужбина; представител на ЕК убеждаващ възрастни хора, че ще получат увеличение на пенсията си.

Ако все пак гражданин е станал жертва на телефонна измама трябва незабавно да се обърне към най близкото РПУ. Това важи особено и за неуспешните опити за измами.