Пробата от месото на кравата потвърди антракс (обновена)

Чакат се резултатите от взетите проби от оборудване и повърхности в транжорната в "Аспарухово"

Всички проби от колбасите, направени от месото на умрялата от антракс крава в транжорна във варненския квартал "Аспарухово", са положителни. Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев, цитиран от Радио Варна. Той уточни, че оттук нататък органите на МВР трябва да продължат разследването, тъй като до този момент собственикът на транжорната отричаше да е получавал заразеното месо.

Д-р Илиев уточни, че в село Млада гвардия ваксинацията на животни е приключена, но ситуацията ще продължава да се следи от агенцията и карантината ще отпадне, след като се установи, че животните имат имунитет, което се очаква да стане до седмица. Той допълни, че ще бъде ваксинирано и стадо от 300 овце от ферма в община Ветрино, тъй като те са били на паша в селото.

Информацията, че пробите от месото са положителни, потвърди и областният управител Стоян Пасев. Изчакват се резултати от проби от оборудването в транжорната в "Аспарухово", които биха доказали, че там е доставено и обработвано месо. Ако това бъде установено, органите на реда ще предприемат съответните стъпки.