Сменят безплатно печките на дърва и въглища

Животът

23-07-2015, 07:20

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Преди това обаче местните власти трябва да направят програми за очистване на въздуха

Печките по домовете на хората, които се отопляват на дърва и въглища, да бъдат подменени с по-екологични - газови или на екобрикети. Това предвижда програма за очистване на въздуха от фините прахови частици, която ще бъде финансирана от еврофондовете през Оперативна програма "Околна среда", съобщава в новия си брой в. "Клуб 100".

Финансирането ще минава през общините, защото по правилата на еврофондовете те не могат да се ползват директно от хората. Общините ще решават и с какви печки да бъде сменено отоплението на тяхното население. В повечето населени места обаче вече има газификация, така че вероятно ще предпочетат газови. Ако продължат да се отопляват на въглища, ще бъде финансирано монтирането на филтри за твърди частици.

Преди това обаче местните власти трябва да направят програми за очистване на въздуха. Заради това вероятно първите проекти по тази схема ще стартират в началото на 2016 г. Един от най-големите замърсители е именно отоплението с твърдо гориво по домовете през зимата, показват данните на екоминистерството.