Обектите с месо от транжорната все още са без табели

Животът

23-07-2015, 16:23

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обектите са били дезинфекцирани, след което са взети проби от помещенията

Единственият магазин сред обектите във Варна, в които е доставено месо от заразената с антракс транжорна ЕТ "Дари-Пламен Илиев" в "Аспарухово", е затворен, но няма предупредителна табела, видя репортер на Varnautre.bg в ранните следобедни часове. Става въпрос за супермаркета "Кулинар" на ул. "Шипка" в града. Припомняме, че от Областна управа обявиха вчера, че на 23 обекта ще бъдат залепени табели, предупреждаващи за опасността от заразено месо.

"Задачите бяха разпределени снощи. Поставянето на табелите бе сред задачите на полицията. На заседанието на кризисния щаб днес следобед ще видим кой до къде е стигнал с изпълнението им", коментира за Varnautre.bg областният управител Стоян Пасев.

Снощи обектите са били дезинфекцирани, след което са взети проби от почистените и обезопасени помещения. По думите на изпълняващия длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Даниел Денев резултатите ще излязат през следващата седмица.

Заведенията и ресторантите сред дезинфекцираните обекти ще бъдат отворени, като в тях ще се предлага всичко с изключение на скара. Кухните им ще останат затворени докато властите не се убедят в ефективността на дезинфекцията.

По-рано днес стана ясно, че транжорната в "Аспарухово" е затворена едва вчера – след излизането на резултатите от пробите на оборудването и повърхностите, показали наличие на спори на антракс. Същевременно пробите от месо, иззето в понеделник от същата транжорна, са отрицателни. Споредд властите тези резултати дават основания да се счита, че рискът спори на антракс да са попаднали в разпространените в търговската мрежа месни продукти, е много малък.