Деца от Варна отиват в Япония за световно скаутско събиране

Животът

25-07-2015, 11:30

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В продължение на 12 дни, скаути на възраст между 14 и 17 години ще имат възможност да живеят и работят в мултикултурна среда

Варненски младежи ще участват в Свeтовното скаутско джамборе, което ще се проведе в Япония. След няколко дни над 32 300 скаути и над 7000 доброволци от 147 страни от целия свят ще се съберат в палатковия град Kirara-Hama, Ямагучи, Япония за участие в 23-то Свeтовното скаутско джамборе (WSJ) от 28 юли до 8 август. За първи път такъв лагер се е състоял в Лондон през 1920г. , като от тогава на всеки 4 години се провежда в различна страна.

В продължение на 12 дни, скаути на възраст между 14 и 17 години ще имат удивителна възможност да живеят и работят в мултикултурна среда, да научат за културите, вероизповеданията и вярванията на другите, да споделят своята собствена култура с новите си приятели, да участват в предизвикателни дейности, да научат за глобалните проблеми, да съпреживеят много други дейности. Това е фантастична неформална образователна възможност за тези млади участници.

Джамборето ще е натрупване на страхотен опит за около 7700 възрастни - доброволци от целия свят, които ще формират Международния екип по организацията на събитието (IST). Те ще обслужват всичките 14 ключови области за да гарантират успеха на Джамборето. Това включва човешките ресурси, обслужване на гостите, церемонии, безопасност, транспорт и програма.

Цялостната тема на Джамборето тази година - "Духът на единството" , ще включи в себе си три основни идеи: Енергия, Промяна и Хармония. Програмата е базирана около темите за глобалното развитие, мира, културата, науката,
обществото, природата и водата. Двадесет и третото Световно Скаутско Джамборе ще ни покаже динамичността на Скаутското движение, енергичността на скаутите от целия свят и тяхното активно участие в различни дейности.
Еднодневна програма извън пределите на лагера, в Хирошима, ще предостави възможността на всички участници да научат за събитията от 1945 година. Скаутите ще посетят мемориалният парк на мира Хирошима, включително и музея. Тъй като през 2015 е 70-тата годишнина от атомните бомбандировки над градове в Япония, ще бъде предоставена възможността на едни представител от всяка национална скаутска организация да присъства на Церемонията на мира в Хирошима.

Градът на науката ще бъде еднодневна програма в Кирара-хама, която ще задълбочи разбиранията за напредъка на науката и технологиите, както и ползите и проблемите свързани с научната сфера. Тази програма предоставя възможност за учене за развитието на горивните клетки и други източници на енергия на бъдещето, екологични проблеми, роботика и автомобилните технологии.

Един ден ще бъде посветен на доброволческият труд. Участниците ще могат да сравнят собственото си общество с друго такова. Програмата включва практическо осъществяване на стратегията "Протегни ръка" в местната общност. Участници ще могат да преживеят истинската Япония като работят рамо до рамо с местните. В допълнение на разнообразната програма ще присъстват и водните приключения изпълнени в езера, реки или близкият океански бряг, като плуване, гребане, уиндсърфинг, гмуркане с шнорхел, рафтинг и риболов.