Чудотворната вода на Плиска вече е до колене

Животът

28-07-2015, 07:51

Снимка:

в. Стандарт

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Търсят дъното на кладенчето, очакват да открият артефакти

Свещеното аязмо до Голямата базилика в Плиска е исторически и археологически факт, но искрено се надявам то наистина да стане легендарно. Това заяви за "Стандарт" проф. д-р Павел Георгиев, който води разкопките в района на най-голямата средновековна църква в Европа. Старата българска столица е сред културно-историческите забележителности, които се борят в категорията "Атракции" от кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България".

От три седмици вече работата на екипа на проф. Пламен Георгиев е в центъра на вниманието на медиите. Археологът потвърди, че разкопките на кладенеца са навлезли в решителната си фаза, след като в петък там отново, след почти два века, избликна чудотворна вода. Тя е на дълбочина 6,30 м спрямо първоначалното равнище на базиликата. Сега там има вече половин метър вода, която

непрекъснато се изпомпва, за да се търси дъното

Никой не знае колко дълбок е бил първоначалният кладенец, а именно на дъното му не изключено да има интересни артефакти. Работата е изключително трудна, сподели още проф. Георгиев. Каменната зидария, която е укрепвала кладенеца, е силно ерозирала и опасността от срутване е огромна. "Затова непрекъснато укрепяваме изкопа с бетонни пояси. Досега сме изградили три такива, но явно ще се наложи да отливаме и още. Работата се затруднява и от самия характер на съоръжението, в което не могат да работят повече от 5 души. Аязмото представлява кръгъл кладенец с диаметър 3,90 м. В него е имало квадратна шахта с размери 1,6 м, като разликата в пространството е била запълнена със служещ за дренаж каменен материал, което още повече усложнява разчистването.

Проф. Георгиев твърди, че аязмото е открито през през IХ век. А вярата в чудотворната му вода се свързва с факта, че по същото време тук е бил екзекутиран първият български мъченик Боян-Енравота - първороден син на хан Омуртаг, лишен от трона и загинал за вярата през 831 г. Неговият мартириум (символичен гроб) е изграден на около 15 м от кладенеца. Култът към Боян-Енравота се налага още с началото на разпространението на християнската религия по време на Първата българската държава в навечерието на официалното покръстване през 864 г. Тогава и аязмото е изградено в завършения си вид, като над него е имало и куполообразен покрив. Когато княз Борис започва да строи Голямата базилика, мартириумът и аязмото са инкорпорирани в нейният южен кораб. Това е било масова практика в онази епоха в цяла Европа - да

издигат новите катедрали до гробове на светци

и води, смятани за лековити, обяснява още ученият.
За значението на аязмото като култов център говори и фактът, че през ХIХ то е било затрупано от турските власти, защото там са събирали твърде много християни. Това е почти безпрецедентен случай, доколкото мюсюлманите също почитат подобни извори и смятат водата им за чудотворна.

Ванга поръча да оправим Базиликата

Още Аспарух се е къпал в лековитите води, казва проф. Божидар Димитров

- Проф. Димитров, разкриването на аязмото и мартириума на Боян-Енравота в Голямата базилика на Плиска предизвика огромен интерес. На какво се дължи това?

- Интересът е напълно закономерен, защото потвърждава всички досегашни исторически и археологически данни. И не мога да не поздравя проф. Павел Георгиев, че неговите предположения отпреди 30 г. за мястото на тези два обекта се сбъднаха. И в момента се разкриват под неговото ръководство, имам предвид по-конкретно аязмото.

- Проф. Георгиев твърди, че то е от IХ век, докато според Вас в него се е къпал още хан Аспарух?

- Аз се позовавам на различни предания. А и всеизвестно е, че няма минерален извор в нашите земи, който да не открит от траките и край него да не е възниквал някакъв култов център. Затова допускам, че и аязмото в Плиска е било веднъж вече затрупано или пресъхнало поради някакви геологически причини. За да бликне отново по времето на Боян-Енравота.

- Живата вода от аязмото обаче предизвика доста негативни реакции и откровени подигравки в социалните мрежи...

- Подобни хора винаги ще има. Чудовищно завистливи, страхуващи се и от сянката си. И които могат са бият само с 3-годишни деца или грохнали старци. В Интернет обаче са големи бабаити, защото е безопасно и може да се надуваш като паметник на площада в Скопие. Майната им! Те така се подиграваха с откритите от проф. Попконстантинов мощи на свети Йоан Предтеча. Е, и какво? В Оксфород и Копенхаген специализирани лаборатории доказаха автентичността на тленните останки и като възраст, и като расов тип и произход.

- Същото важи и относно пророчеството на баба Ванга..

- Ако някой наистина смята, че си ги измислям, нека прочете книгата на нейната племенница, г-жа Красимира Стоянова, в която е описана тази среща. Баба Ванга неведнъж ми е отправяла покани: "Я да дойде това момче, да му обадя нещо!". Аз съм човек рационалист, вярвам на факти, а не на врачки. В крайна сметка отидох при нея, и то пътьом за Ново село и Струмица, когато тичах по възстановяването на българските военни паметници. Именно тогава тя ми каза, че докато България не възстанови Боянската църква, църквата "Св. Четиридесет мъченици" и Голямата базилика, няма да се оправи. Боянската църква и църквата "Св. Четиридесет мъченици" вече са реставрирани, остава Голямата базилика. И доколкото ми стигат силите, аз ще работя упорито за това. Не само заради историята ни, но и заради това, че тя наистина може да стане един великолепен туристически обект и място за поклонение на християните от цял свят. Има вече разбиране за това и от страна на правителството и премиера Бойко Борисов, а и от организациите на българския бизнес.