Държавата със спасителен план за 100 000 наши гурбетчии в Гърция

Парите

28-07-2015, 09:10

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще се разчита основно на европейски пари, за да се намери работа на сънародниците ни, завърнали се от Гърция

Държавата готви спешен план при масово завръщане на българите от Гърция. Министерският съвет вече е обсъдил пакет от възможности за над 100 000 безработни гурбетчии, съобщи Нова тв.

От социалното министерство посочват четири сектора, в които завърналите се от южната ни съседка българи няма да имат проблем с намирането на работа. Това са услугите, туризма, строителството и селското стопанство. В пъти по-лесно ще е обаче на безработните с висока квалификация.

За момента държавата, като че ли ще разчита основно на европейски пари, за да намери работа на сънародниците ни, завърнали се от Гърция. От социалното ведомство изтъкват, че до края на годината започват още няколко схеми по Оперативната програма за развитие на човешките ресурси и така ще има свободни места за лични асистенти и детегледачи. Ще бъдат подпомагани и фирми, които наемат младежи до 29 години и възрастни хора.

Село Господиновци е дом на десетки гурбетчии в Гърция - или поне до скоро. Заради кризата в южната ни съседка все по-малко хора заминават. Прогнозите и на експерти, и на държавата са, че скоро хиляди българи ще се насочат обратно към дома. Държавата разчита европейските средства да отворят работни места за тях.

Според експертите обаче това няма да е достатъчно. Ако за високообразованите има някакъв шанс, не така ще стоят нещата за всички. От Министерството на социалната политика обясняват, че хората с ниска квалификация ще могат да признаят с документ уменията, които са натрупали в Гърция. За тази цел вече работи специална система. Очаква се основният наплив от завръщащи се българи да е след около шест месеца.