Килото кокаин оценено на 220 480 лева, притежателят му остава в ареста

Крими

28-07-2015, 12:05

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Задържаха варненец с кило кокаин

Окръжният съд определи най-тежката мярка на Пресиян Илиев

Задържаният с над килограм кокаин варненец остава за постоянно в ареста. Това определи Варненският окръжен съд. Пресиян Илиев, задържан миналата седмица с голямото количество наркотик ще търпи най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража". Първата съдебна инстанция определи като законосъобразно и обосновано искането на прокуратурата за постоянния арест на 35 годишния варненец, привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление по досъдебно производство на ОД на МВР във Варна.

На 24 юли в хода на полицейска акция, при която Илиев е бил проследен, органите наблюдавали как той излиза от жилищната кооперация, в която живее. Поставил в автомобила, управляван от него найлонов плик и в този момент бил задържан. В плика полицаите открили кокаина и везна, по която имало следи от веществото. Експертиза установила, че кокаинът е с висока чистота – 62%, тежи 1002 грама и е на стойност 220 480 лева. Притежанието на толкова голямо количество кокаин е единствено с цел разпространение, заключи съдът и въз основа на събраните факти, материали и гласни доказателства намери, че по категоричен начин е обосновано предположението за авторство на престъплението. Държането на наркотично вещество с цел разпространение се наказва от закона с "лишаване от свобода" от 5 до 15 години.

Първата съдебна инстанция прецени, че няма опасност Пресиян да се укрие от наказателно преследване, но може да извърши друго престъпление. Основание за този извод съдът черпи от изключително високата степен на обществена опасност на деянието и от сериозната репресия на закона.

Пресиян Илиев може да обжалва определението на ВОС пред Варненския апелативен съд на 4 август 2015 година от 10:00 часа.