Засилват контрола при повторната дезинфекция на обектите с антракс

Животът

28-07-2015, 16:07

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Резултатите от новите проби трябва да излязат до събота

Контролът при повторната дезинфекция на 10-те обекта, в които бяха открити спори на антракс, е засилен. Това заяви за Varnautre.bg заместник-областният управител на Варна Цветомир Петров. За целта обработката с препарати, която би трябвало да приключи в рамките на днешния ден, се извършва в присъствието на инспектор от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и на Регионалната здравна инспекция.

Дейността се извършва от общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция, дератизация", откъдето заявиха, че при повторната дезинфекция ще се използват и други препарати. Причината е, че сред обектите, зареждали месо от заразената транжорна "Дари", има такива, които са третирани с един и същ препарат, но в някои пробите са положителни, а в други – не.

Резултатите от пробите на обектите бяха представени след заседание на кризисния щаб вчера. От Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) обаче отказаха да посочат кои са десетте обекта с мотив, че те не са преки нарушители, а потърпевши в резултат на извършено нарушение от страна на транжорната и собственика на първата умряла от антракс крава в Млада гвардия.

Междувременно стана ясно, че първоначално разпространеният сред медиите списък с обекти, зареждали месни продукти от "Дари", е актуализиран и в него попадат общо 27 обекта. От ОДБХ отново отказаха да посочат кои са допълнителните четири.

Резултатите от новите проби в 10-те обекта трябва да излязат до събота, информира Петров. Той също отказа да посочи кои са заразените заведения и ресторанти, като уточни само, че два от тях са в село Кранево, един – в община Бяла и един в курорта "Златни пясъци".