Лиляна Павлова и БАН пишат програма за бедните региони

Новините

29-07-2015, 07:07

Снимка:

"Стандарт"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За последните години инвестициите в археологически проучвания са над 10 млн. лв.

През следващите три години регионалният министър Лиляна Павлова и БАН ще си сътрудничат в разработване на програма за развитие на най-бедните райони у нас. Споразумение за това бе подписано от министъра и председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров. За нас е изключителен приоритет да разработим целенасочена програма за развитие на Северозападна България, Родопите и Странджа, заяви Павлова.

За ръста на регионите ще се използват възможностите на оперативните програми и бюджета. Искам да изкажа високата си оценка за работата с Института по археология към БАН, допълни Павлова. За последните години инвестициите в археологически проучвания са над 10 млн. лв. Предвиждаме в следващите години да бъде направен анализ на всички археологически обекти по трасето на магистралите "Хемус" и "Струма" с 18 млн. лв., каза министърът.

Преговорите с ЕИБ за новата програма за изграждане на пътна инфраструктура със заем от банката може да стартират чак през 2016 г., каза още министър Павлова. Министерството разработва програма "Европейски транспортни коридори", по която ще се финансират ключови проекта като отсечките София-Калотина, София-Видин, Русе-Велико Търново.