Чакаме плувци от Румъния, Русия и Израел за 75-ия маратон Галата - Варна

Спорт

30-07-2015, 12:40

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Юбилейното издание е на 2 август (тази неделя)

75-ото юбилейно издание на най-старото плувно състезание у нас - маратонът Галата – Варна, ще се проведе на 2 август, неделя. Маратонът е отворено състезание, в което могат да участват всички граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени преди 2003 г.

Желаещите да плуват трябва да са преминали задължителен предсъстезателен медицински преглед, извършен до 3 дни преди проявата или 2 часа преди извозването към старта – на морската гара във Варна. Сборният пункт е на морската гара в 7:30 ч. До старта от нос Галата плувците ще бъдат извозени с кораби.

Финалът е на буна номер 2, разстоянието по права линия е 4400 м. Тъй като плуването по права линия практически не е възможно, участниците ще изминат дистанция около 4500 м. Разстоянието нос Галата – Варна може да бъде преплувано със свободно избран стил. Не се разрешава ползването на подръчни средства, плавници, помощ отвън и др.
Стартът на преплуването ще бъде даден в 10 ч.

За преплували разстоянието се смятат всички, пристигнали на финала до 90 мин. след първия финиширал плувец. Всички останали състезатели задължително преустановяват плуването и с помощта на придружаващите лодки се отправят към буна № 2.

Регламентът и покани за участие са изпратени до 33 клуба в страната, събитието е разгласено в медиите. Очаква се в маратона да се включат плувци от Румъния, Русия и Израел. Имаме техническа готовност за осигуряване на 300-310 състезатели.

За нуждите на маратона са осигурени 2 катера за 180 души, 8 лодки с екипажи, 2 бързоходни лодки тип "Зодиак" на ВМС, ветроходът "Калиакра", катер на "Морска администрация" и катер на "Гранична полиция" за контрол на трафика по време на маратона, медицинско обслужване и др. Пристанището ще бъде затворено за три часа и ще бъде ограничен трафикът на търговски кораби.

В началото на състезанието ще бъде почетена паметта на големия наш маратонец Добри Динев, като праха му ще бъде разпръснат в морето с почетен ритуал.

Маратонът Галата – Варна се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. поради политическите събития от онова време. Родоначалници на плувния маратон са инж. Георги Бърнев, инж. Васил Кърджиев и адвокатът Демирджиев, които първи преплуват разстоянието от Галата до Варна (около 4000 м) на 14 август 1914 г.

Организатори на проявата са Военноморските сили на Република България, Община Варна, ССК "Черно море" и Плувен спортен клуб "Черно море". Председател на организационния комитет е кметът на Варна Иван Портних, който днес инспектира организацията.

Класирането е до VІ място. Победителите – мъж и жена, получават парични награди по 1000 лв.
Премите по-нататък:
ІІ място – 700 лв.
ІІІ място – 500 лв.
ІV място – 400 лв.
V място – 300 лв.
VІ място – 200 лв.
С парични награди се отличават още:
Най-добре представили се:
варненец (мъж или жена) – 200 лв.
плувец с увреждания – 200 лв.
плувец с най-много участия в маратона – 200 лв.
Общият награден фонд е 7000 лв.
Всеки участник, преплувал разстоянието, на финала получава купон за безплатна закуска, напитка и възпоменателна фланелка.