Компаниите за събиране на дългове търсят от българите 1 млрд. лв.

Парите

31-07-2015, 07:44

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

3 пъти са се увеличили хората, които не си плащат сметките за мобилни телефони

983 млн. лв. са задълженията на граждани, които фирми са насочили за принудително събиране през първите 6 месеца на тази година. Това обявиха вчера от Асоциацията на колекторските агенции в България. В сравнение с първото полугодие на миналата година сумата нараства с повече от 160 млн. лв. В края на миналия юни задълженията на граждани, предоставени на колекторите, са били 820 млн. лв.

Най-драстичен е скокът при борчовете към мобилни оператори. В рамките само на една година те са се увеличили 3 пъти. За първите шест месеца на тази година "забравените" сметки към телекомите са достигнали 432 млн. лв. спрямо 146 млн. лв. за същия период през изминалата година. Този ръст формира 44% от портфейла на колекторския бизнес при едва 18% през 2014 г., посочват от асоциацията.

Според асоциацията българите обслужват най-небрежно сметките си за телефон и това е довело до промяна на стратегиите на телекомите. "Обикновено просрочените сметки към мобилните оператори не са големи, но компаниите от сектора вече все по-рано се обръщат към колекторите, за да съберат вземанията си", обясни Александър Грилихес от асоциацията. Въпреки увеличението на общите задължения средният дълг на човек намалява, макар и пренебрежимо. Преди година той е бил 491 лв., докато сега е спаднал до средно 487 лв.

Около 80% от задълженията на българите, дадени на колектори, са към банки и мобилни оператори. Банките от своя страна все по-често прилагат процедурата за продажба на "лоши" кредити - от 34 млн. лв. през първото полугодие на 2014 г. сега те вече са 149 млн. лв. Повишеното предлагане на "лоши кредити" за продажба е свързано със затягането на регулациите и надзора в банковата сфера. Колекторите изтъкнаха още, че заради предстоящите стрес тестове в сектора банките се стремят да изчистят част от необслужваните си кредити.

В същото време намалява делът на възложените за събиране вземания от фирми за бързи кредити. В момента той е 9% от общия обем дългове. Според колекторите тези компании вече прилагат по-консервативен подход при оценката на кредитополучателите и контролират по-внимателно платежоспособността на клиентите си.

Троен ръст за година е отчетен и в обема на междуфирмените вземания. През първото полугодие към колекторски компании са прехвърлени за събиране междуфирмени дългове за 62 млн. лв. спрямо 20 млн. лв. за същия период на 2014 г. Причината за резкия скок е в повишаването на популярността на събирането. За ръста на междуфирмените дългове вина има и фалитът на КТБ, заради който много фирми са понесли финансови загуби, коментират колекторите.

В последните 2 години се увеличава тенденцията младите хора да задлъжняват, каза вчера председателят на Асоциацията на колекторските агенции Райна Миткова-Тодорова. Пред "Сега" тя обясни, че причината за това е неумението им да управляват финансите си. "Това, че можеш да вземеш кредит за последен модел телефон, лаптоп или дори кола, не означава, че можеш да си го позволиш", допълни тя. Профилът на 20-30-годишен длъжник обаче не е преобладаващ. Оказва се, че над 1/3 от задлъжнелите българи са улегнали мъже на около 50 години от големите градове на страната, с добро образование и добри позиции, включително и със собствен бизнес. Най-задлъжнели са хората от големите градове, а половината от всички длъжници живеят в София.