НСО ще пази и хора, които не са на държавни постове

Новините

31-07-2015, 08:15

Снимка:

24 часа

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мотивите за охраната им остават тайна

Националната служба за охрана ще пази и лица извън кръга на заемащите висши държавни постове, които обаче са свързани с националната сигурност. Това решиха депутатите при гласуването на закона за НСО. Не бе прието предложението на ген. Атанас Атанасов от РБ да се пазят само хора, които не могат да си позволят частни гардове. Отхвърлена бе и друга идея - мотивите за охрана на такива лица да се обявяват публично.

Всички разбират, че става дума за охраната на хора като "главния хидролог на държавата", заяви Валентин Касабов от ПФ, визирайки почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Касабов се обяви и против “прекалено широките пълномощия” на служителите на НСО. Те ще могат да прилагат сила и помощни средства и спрямо бременни и малолетни лица - при безредици, когато е налице непосредствена опасност за живота на охраняваното лице и когато са изчерпани всички други средства.

Така отваряме много работа на съда в Страсбург, смята Димитър Байрактаров от ПФ.

Освен това депутатите гласуваха НСО хем да е специализирана военизирана служба, хем да има полицейски правомощия с право да задържа нарушители.